Actualitat

CATEGORIES

Notícies
22 novembre 2017

Cooperació i finances ètiques, una aliança necessària

Us convidem a aquesta jornada d’intercanvi, debat i reflexió a Barcelona, el proper dimecres 13 de desembre.

La cooperació internacional i les finances ètiques (i per extensió l’economia social i solidària) tenen l’objectiu comú de voler transformar el món que ens envolta. Tot i així, no comparteixen una acció conjunta, si més no de manera conscient i àmplia.

Existeix una necessitat d’articulació entre els actors que a Catalunya treballen per facilitar la transició cap a un societat globalment més justa, com ara a través de programes d’apoderament socioeconòmic de les dones o a processos de presa de decisions econòmiques, socials i polítiques que siguin transformadors i que ens encaminin cap a un model econòmic que situï en el centre les persones i el planeta.

Per una banda, sembla evident que aquesta aliança entre sectors podria facilitar la col·laboració en projectes de cooperació i campanyes de denúncia, introduint les potencialitat i l’experiència de l’economia solidària en les intervencions als països empobrits (cooperativisme, ocupació, apoderament socioeconòmic de les dones, economia sostenible, etc.) així com donant més profunditat a l’escrutini de l’impacte de l’economia catalana a l’exterior, la responsabilitat de les seves finances, deutes generats i d’altres efectes.

Aubierge-1740x980

Per altra banda, la cooperació pot representar un canal d’internacionalització per a un nou sistema financer i una economia diferents, centrats en el desenvolupament de serveis i productes amb una dimensió humana i sostenible, enfocats en el bé comú i a facilitar la posada en marxa del conjunt de drets econòmics, socials i culturals a nivell global. Sense perdre la seva essència, el suport d’entitats, moviments socials i de la resta d’agents de la cooperació pot esdevenir un factor important perquè les finances ètiques assoleixin massa crítica i generin l’impacte que persegueix a l’economia de tot el món.

L’objectiu de la jornada és explorar les experiències que a l’actualitat s’estan desenvolupant, tot connectant cooperació, finances ètiques i economia social i solidària, i posar en contacte els agents que hi tenen interès en aprofundir aquesta col·laboració. Vèncer, també, els estereotips i prejudicis contraris als instruments de cooperació financera, així com estendre aquest model econòmic a la massa social propera a la solidaritat. En resum, contribuir a estrènyer una aliança estratègica entre ambdós sectors.

Programa

Alguns ponents resten per confirmar, però ja us podem avançar el programa provisional.

9-9:30h

Inscripció.

9:30-9:45h

Obertura de l’acte:

9:45-10:15h

L’estalvi dóna suport a la cooperació: l’experiència de TRIODOSBankPonent per confirmar.

10:15-10:45h

Estalviar per invertir i cooperar en altres països: l’experiència d’Oikocrédit. David Díaz de Quijano, Coordinador Oikocrèdit Catalunya.

10:45-11:15h

El suport a programes tècnics financers: La banca ètica mirant al Sud. Fiare Banca Etica-Microfides. Arola Farré, Directora de Microfides.

11:15-

Cafè.

11:45-13:45h

Taula rodona i debat amb el públic.

  • Programa d’avals crediticis a mitjanes empreses, Josep Ferrer, coordinador del programa ‘Empreses que Canvien Vides’, d’OXFAM Intermon.

  • Luz para todos, una cooperativa energètica a Guatemala, Carles Ahumada,president de L’Olivera SCCL.

  • Comerç Just amb el suport de les finances ètiques, Antonio Baile co- fundador i director d’AlterNativa3.

13:45-

Cloenda

Data, Lloc i Inscripció

Barcelona, 13 de desembre del 2017.

Aula Ronda. Col·lectiu Ronda, Sant Pere Més Alt, 59, bis. Barcelona.

Inscripció gratuïta fins completar aforament, a través d’aquest link.

 logo_Colectivo Ronda(4)  accd  fets

Aquesta jornada és una activitat del Programa #FETSCoopera de FETS, Finançament Ètic i Solidari, amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i la col·laboració del Col·lectiu Ronda.