Actualitat

CATEGORIES

Noticias
12 marzo 2015

Entrevista a Ugo Biggeri, president de Banca Popolare Etica

Ugo Biggeri, president de Banca Popolare Etica, critica que la unió bancària europea s’utilitzi a Itàlia per a noves reformes que impediran que les cooperatives de crèdit tinguin un major abast. Assegura que aquesta unió enfortirà encara més els grans bancs.

Per altra banda, assegura que Banca Popolare Etica ha consolidat un projecte social i expansiu. De fet, assegura que el capital social actual la aquesta entitat financera, la qual ja compta amb 40.000 socis, és de 50 milions d’euros, els quals provenen de la ciutadania i de persones jurídiques del tercer sector d’Itàlia.

A més a més, segons el president “ en els últims anys la banca ètica està més consolidada a Itàlia, perquè la nostra base social s’il·lusiona i es compromet amb l’economia solidària”. Això segons Ugo, és per una banda conseqüència de que els bancs han defraudat, sobretot a països com a Espanya, i perquè la banca ètica ha demostrat ser una banca real i sòlida, no una utopia. Pel que fa el cas italià en particular, considera que “l’escàndol de les finances internacionals, del Banc de Monte de Pasqui i altres ajuden a enfortir el nostre missatge, però no hi ha una relació directe amb el que diu”, de fet, a Itàlia no hi ha hagut pèrdua d’estalvi, la gent no ha perdut molts diners amb els bancs.

Respecte el panorama de la Unió Europea, afirma que “la condició financera es posa per davant perquè no hi hagi pèrdua pels inversors, sobretot els alemanys, que han comprat més deute grec. Si Grècia surt de l’euro, tots els inversors perden diners, el resultat és pitjor que si es realitza una negociació diferent del deute”.  I afegeix que “Si Merkel fos la primer ministre d’Europa el problema estaria solucionat, però com ho és d’Alemanya ha de buscar l’interès d’Alemanya, i no d’Europa”. Per altra banda, seguint amb el cas grec, critica als ciutadans, o millor dit, la nostra capacitat de ser bons ciutadans: “on estàvem quan el deute va començar? Els ciutadans no posen atenció”.

Quan se li pregunta sobre la Unió Bancària Europea, la seva posició és que afectarà a Italià, ja que aquesta unió s’utilitza per fer una nova legislació sobre cooperatives bancàries. I és que afirma que hi ha moltes cooperatives bancàries a Itàlia, a l’igual que a Alemanya, ja que “ és un sistema que funciona”.

Afegeix que s’haurien de dividir entre els bancs de negoci i inversió i els bancs comercials, però que això no passarà perquè els bancs són molt grans i és complicat però que no és correcte que es barregi tot.

Seguint amb la crisi, qualifica d’increïble que els bancs siguin més forts que abans, i que “tenim una idea del mercat lliure pel benefici. La gent necessita la llibertat de poder decidir”, “però es va cap a una posició on només es volt guanyar més, tenir més beneficis, sense ser útil a la societat”. I que, “el lliure mercat no és lliure, el gran et menja”.

Biggeri també dóna la seva opinió del Tractat Transatlàntic per al Comerç i la Inversió (TTIP), del qual la banca ètica es situa en contra. “Hem de parar aquest tractat, pretén que si un inversor inverteix en un país i canvien les regles o els drets laborals, se l’ha d’indemnitzar. És increïble”.

Per últim, al preguntar-li sobre si veu positiu el futur de la banca ètica, el president de Banca Popolare es mostra optimista, ja que la seva resposta és que “si, perquè hi ha gent que està interessada en la banca diferent i hi ha mercat, i segur que funcionarà.”

Per llegir l’entrevista sencera: http://economiasolidaria.org/hemos_demostrado_ser_un_banco_real_no_una_utopia