Actualitat

CATEGORIES

Notícies
30 març 2017

Membres de la Campanya Banca Armada participaran avui a la junta anual d’accionistes del Banc Sabadell.

Avui, dijous 30 de març membres de la Campanya Banca Armada participaran a la junta anual d’accionistes del Banc Sabadell.

Com cada any, representants de la Campanya Banca Armada –integrada actualment per Centre Delàs d’Estudis per la Pau, SETEM Catalunya, Justícia i Pau, ODG, Col·lectiu Rets, AA-MOC i FETS– estan assisint a les juntes d’accionistes d’algunes de les entitats bancàries més implicades en el finançament de les empreses d’armament: BBVA, Banco Santander, Caixabank i Banc Sabadell –i aquest any, per primera vegada, participant a la junta de Bankia–.

L’objectiu d’aquesta acció és explicar davant dels accionistes i els mitjans de comunicació els lligams d’aquestes entitats amb la indústria d’armament per tal de sensibilitzar a la societat de la controversia ètica que impliquen les seves polítiques.

El Banc Sabadell és el setè banc espanyol que més contribueix al finançament de la indústria militar, amb 51.551.463,00 euros invertits durant el període 2011-2016. Per tant, estem davant d’una entitat que forma part del grup de Banca Armada.

Maxam ha estat i és fins al moment el principal client de Banc Sabadell del sector armamentista. De llarg, l’empresa ha rebut més crèdits i amb les quantitats més elevades que cap altra marca d’armament, sumant un total de 34.470.857,12 euros, que suposa el 73,63% de la quantitat total concedida en crèdits al sector d’armament. El seu historial l’envolta de polèmica, ja que durant molts anys va ser una preponderant fabricant de mines antipersona i bombes de dispersió, armes disenyades pel target més vulnerable i majoritari: la població civil. Actualment Maxam encara produeix tot tipus d’explosius militars a través de la seva filial Expal, com ara morters, granades subacuàtiques o bombes lapa, i hi ha indicis que apunten que la seva filial a Turquia podria haver comercialitzat explosius amb Estat Islàmic.

El Banc Sabadell també ha concedit crèdits a Navantia, principal fabricant de bucs de guerra i actualment en procés de tancar un contracte multimilionari amb l’Aràbia Saudita de cinc corbetes, les quals serien pressumptament utilitzades a la guerra del Iemen. Les altres dues companyies d’armement creditores són Orbital ATK –productora de sistemes de propulsió de cohets per misils balístics Trident II– i Oesia –desenvolupadora de simuladors d’artilleria i tir per a avions de combat–. En forma de bons i pagarés, la benefactora és Indra, una de les empreses d’armes més destacades a nivell europeu, la qual ha participat, juntament amb les anteriors marques mencionades, en importants transaccions d’armament a països en conflicte.

Visibilitzant aquestes controvertides inversions de l’entitat amb empreses de la indústria militar, els membres de la Campanya Banca Armada posaran de manifest davant els directius, accionistes i mitjans de comunicació que les polítiques de finançament del Banc Sabadell encara disten de regir-se per l’ètica.

Després de la intervenció, es penjarà a la web de Banca Armada el comunicat que es llegirà, i s’informarà de l’evolució de l’actuació a través de les xarxes socials dels membres de la Campanya amb el hashtag #NoalaBancaArmada.

a2

Per a més informació:

Jordi Calvo 658041818, jcalvo@centredelas.org

En la Junta d’Accionistes:

– Audrey Esnault (Centre Delàs d’Estudis per la Pau): 636 218 075

www.bancaarmada.org