Actualitat

CATEGORIES

Notícies
17 febrer 2009

MÉS DE 400 ENTITATS IMPLANTEN LA BANCA ÈTICA FIARE A L’ESTAT ESPANYOL

275 ORGANITZACIONS (QUE INCLOUEN A MÉS DE 400 ENTITATS) IMPLANTEN LA BANCA ÈTICA FIARE A L’ESTAT ESPANYOL

dsc_0181_bilbao_120209.jpgEl dijous 12 de febrer de 2009, la Banca Ètica Fiare es va constituir en un projecte implantat en tot l’estat. A les més de 70 organitzacions basques que van tirar a caminar el projecte en 2003, s’han incorporat 275 organitzacions, associacions i coordinadores de Catalunya, València, Navarra, zona Sud (Andalusia i Extremadura) i Zona Centre (Madrid i voltants). Altres organitzacions de Castella Lleó i Galícia estan en procés de futura integració. D’aquesta manera, es dóna un pas més en el procés de consolidació d’un projecte de Banca Ètica que ha aconseguit reunir fins al moment més de 14 milions d’euros d’estalvi i ha donat suport al finançament de més de cinquanta projectes per valor de 9 milions d’euros. En només tres anys, s’ha duplicat tant el volum de dipòsits com de préstecs.

Al matí es va presentar aquest procés en una roda de premsa que va comptar amb la participació de Periko Pérez Arróspide (President de Fundació FIARE), Peru SASI (Director del Projecte), Juan Garibi (Director d’Operacions) i representants de totes les xarxes territorials que s’integren en el nou Consell d’Administració: Joan Comas (Associació Projecte Fiare a Catalunya), Beatriz Fernández (Associació Fiare Centre) Gonzalo Rodríguez (Associació de Suport a FIARE d’Euskadi), Carlos Rey (Associació Projecte Fiare Navarra), Raúl Contreras (Associació Fiare Xarxa Valenciana), Samuel Chaves (Associació Banca Ètica Fiare Sud). Va assistir, així mateix, Carmelo Burzako de la xarxa de Castella-Lleó que pròximament s’integrarà en el procés.

p2120074_bilbao_120209.jpgEn la presentació es van ressaltar les línies sobre les quals s’assenta el projecte que pretén "avançar en la consolidació d’una cooperativa de crèdit que posi l’estalvi al servei del desenvolupament de les societats i no de l’especulació financera, com s’ha produït". No va ser la única referència a la conjuntura econòmica actual, "és enmig d’aquesta crisi econòmica i financera global, en què l’atur, la precarietat i l’exclusió creixen i mentre els governs van al rescat de les institucions bancàries, quan millor es visualitzen els continguts d’aquesta aposta ètica i socialment transformadora ". Una iniciativa que també demostra que són falses les acusacions que malintencionadament es projecten en considerar que els moviments socials no són capaços d’articular xarxes denses, plurals, organitzades i compromeses o que, encara menys, són capaços de proposar i desenvolupar alternatives a l’esfera econòmica.

L’activitat financera que actualment es gestiona, passarà a formar part de la futura cooperativa de crèdit de banca ètica que es constituirà properament. Per això, a més de presentar la implantació territorial del projecte, es va llançar públicament la campanya de captació de capital social per a la creació d’aquesta cooperativa. Fiare es planteja recollir milió i mig d’euros de capital social al 2009 i un total superior als cinc milions per al 2011. Aquestes previsions inclouen construir una base social de més de deu mil persones i organitzacions socials que conformaran i seran amos de la futura cooperativa.

Després de la presentació als mitjans de comunicació, es va reunir el nou Consell d’Administració de Fiare SL a l’Edifici Boluetabarri, una iniciativa de la Fundació Peñascales que desenvolupa programes de formació per a joves i persones en situació o risc d’exclusió social. Aquest és un dels projecte que han comptat amb el finançament de Fiare i la pròpia Fundació Peñascales, així mateix, participa activament en el desenvolupament del projecte de Banca Ètica.

En aquesta reunió es va decidir posar en marxa els diferents espais de treball necessaris per l’articulació del projecte: Activitat Financera, Campanya de Capitalització, Comissió de Control, Comitè d’Ètica i Comissió de Comunicació.

Posteriorment, es va celebrar a Hikaateneo de Bilbao un acte de presentaciódsc_0172_bilbao_120209.jpg pública d’aquesta iniciativa a la qual van assistir més de 150 persones, entre els qui es trobaven cares ben conegudes del teixit associatiu basc: representants de les entitats impulsores del Projecte Fiare, així com d’altres organitzacions i moviments socials de diferents àmbits (economia solidària, inserció social, cooperació al desenvolupament, comerç just, ecologia …). Igualment, es va comptar amb la presència de diferents càrrecs institucionals de l’Ajuntament de Bilbao, Diputació Foral de Bizkaia o del Govern Basc, i membres d’organitzacions polítiques com Aralar, EA, EB-Berdeak, PNB o Zutik.

L’acte va concloure amb un aperitiu en un ambient festiu on es va celebrar l’obertura d’aquest nou cicle que demostra que la Banca Ètica és ja una realitat. Un banc en mans de la ciutadania al servei de la transformació social.

Enllaços a la notícia en diferents mitjans:

La Banca Ética Fiare duplica el volumen de depósitos en tres años (Gara)

"Los gobiernos sólo han salido en apoyo de los especuladores" (Gara)

La Banca Ética demuestra su rentabilidad social (Gara)

Más de 300 organizaciones sociales ponen en marcha la banca ética Fiare (Deia)

Fiare, un proyecto de banca ética en todo el Estado (Canal Solidario)

Presentación del Proyecto Fiare de Banca Ética (audio en Tas-Tas Irrati Librea)

Más de 300 organizaciones sociales ponen en marcha la banca ética Fiare (Cotizalia)

Fiare, un proyecto de banca ética en todo el Estado (Ekoos)

Más de 300 organizaciones sociales ponen en marcha la banca ética Fiare (Finanzas.com)

090212_dossierprensa_fiare