Actualitat

CATEGORIES

Noticias
2 noviembre 2009

MOBILITZACIÓ DE LES FINANCES SOLIDÀRIES

Del 4 al 11 de novembre tindrà lloc a França la segona edició de la Setmana de les finances solidàries. L’objectiu es donar a conèixer als particulars les inversions solidàries i explicar amb exemples la utilitat social dels seus productes. Tot i la crisi, el sector està aguantant bé, però li cal més visibilitat per desenvolupar-se.

Article de Véronique Smée publicat a www.novethic.fr

Les finances solidàries son cada vegada més conegudes dels francesos, encara que en diferents proporcions segon el grau d’ingressos. Així entre els directius arriba a un 61% i a un 48% entre els universitaris. Resumint, segons l’enquesta IPSOS pel “baròmetre de les finances solidàries” realitzada cada any per Finansol: “l’estalvi solidari resta essencialment conegut de les categories superiors, que viuen a la regió de Paris i que disposen d’ingressos confortables”.

Aquesta forma d’estalvi, que permet finançar activitats del sector social com llocs de treball, inserció o allotjament, necessita mobilitzar i convèncer. Aquest és el sentit que es vol donar als esdeveniments que tindran lloc durant la Setmana de les finances solidàries, centrades en la pedagogia i en la presentació d’exemples concrets de beneficiaris – microempreses, cooperatives, reinserció pel treball i allotjament, comerç just, etc -. Moltes persones no es podrien reinserir, allotjar-se o desenvolupar activitats sense unes fonts de finançament alternatiu. A més amb la crisi, els crèdits –fins i tot modestos- que acorden les entitats bancàries tradicionals, son inaccessibles. Sortosament a dia d’avui, els dipòsits del estalvi solidari pugen a 1,634 mil milions d’euros. La recollida de fons solidaris proposada pels establiments financers com la Caisse des Dépôts, la Macif, el Crédit Coopératif o Natixis, a permès d’invertir 379 milions d’euros en empreses treballant en el sector social, l’habitatge(41% dels fons), llocs de treball(30%), o medi ambient (19%). L’oferta de productes que en 3 anys s’ha multiplicat per dos, compta avui amb un centenar de fons d’estalvi solidari, identificats per Finansol.

Nova expansió

A més, a partir de 2010*, tota empresa que endegarà un pla d’estalvi solidari (PEE) pels seus treballadors tindrà l’obligació de proposar al menys un Fons Comú d’Inversió d’Empresa Solidari (FCPES); els treballadors podran escollir subscriure’l o no. Aquests FCPES invertiran entre un 5% a un 10% del capital en empreses solidàries. La resta serà invertit de manera “clàssica”, indica Finansol.

“Aquesta legislació farà canviar el mercat del estalvi solidari, ja que hi haurà una transferència del estalvi clàssic cap al solidari. Els dipòsits podran multiplicar-se per tres.”, assegura Emmanuel Gauthier, gerent del FCPR Natexis Solidari. De fet, fins avui, sols 53 fons d’estalvi solidari s’han creat en les empreses, amb uns fons que pujaven a 550 milions d’euros a juliol 2009. D’ells, Carrefour representa un terç del total.

*Llei de modernització de l’economia del 4 agost de 2008

Véronique Smée

(traducció de FETS)

Llegir l’article original