Actualitat
CATEGORIES

«Des de SETEM promovem la banca ètica com una forma de consum responsable de productes financers»
Entrevista a Marta Isabel González Álvarez, Responsable de Comunicació de SETEM
Publicada al número 18 de la Revista Triodos
I si un error pogués canviar el món? Amb aquesta pregunta de fons, SETEM va llançar a través d’Internet la seva campanya "Error 104, error en el sistema", un al•legat a favor de la banca ètica. En un vídeo de poc més de dos minuts, s’al•ludeix a un càlcul erroni molt famós a la xarxa, que dividia els 700.000 milions d’euros destinats pel Govern nord-americà al rescat bancari entre tots els habitants del planeta, resultant 104 milions de dòlars per a cadascun. Mitjans prestigiosos van reproduir aquest greu error de càlcul, el resultat real era 104 dòlars. Tothom va donar la culpa als mitjans per no comprovar la dada, però ningú es va preguntar què es podria aconseguir amb aquests 104 dòlars per habitant.
Què passaria si s’invertissin aquests 104 dòlars per habitant a la banca ètica?
Seria un eficaç mitjà per combatre les desigualtats i les injustícies provocades pel sistema financer, que es pot considerar com uns dels principals responsables de l’actual crisi econòmica, sobretot de la crisi financera. Aquesta campanya ve a dir que el veritable error no està en el càlcul, sinó en el sistema financer i l’actual crisi de valors que vivim.
Quin és l’objectiu d’aquesta campanya?
El món es troba afectat per una crisi econòmica, financera, alimentària, energètica, de valors, en definitiva, una crisi global. Això ha despertat l’interès de la societat, dels mitjans de comunicació i, per fi, dels líders polítics, que es troben dividits davant la influència empresarial. Des de SETEM creiem que ara més que mai, tenim l’oportunitat de mobilitzar la ciutadania a favor d’una reforma profunda del sistema financer i d’usar les alternatives que ja existeixen per crear un món futur més just, més sostenible i més humà.
Què podem fer?
Portar els nostres diners a un banc ètic! Avui ja hi ha altres opcions reals i efectives per aconseguir humanitzar els diners, finançant únicament projectes que siguin rendibles en termes econòmics, socials i ambientals, projectes que són coherents amb els nostres valors i principis. I és que, amb les nostres decisions quotidianes es pot canviar el món, i per això des SETEM promovem la banca ètica com una forma de consum responsable de productes financers. Entenem que la factura de la crisi financera ha passat a l’economia real. Els bancs es van allunyar de la seva funció inicial de guardar i prestar diners. La banca ètica, en canvi, ha servit des del seu origen a l’interès comú.
El vídeo sembla estar especialment dirigit als més joves.
Creiem que aquesta campanya té un sabor diferent, molt jove, molt actual i que s’entén perfectament. El llenguatge és nou i s’allunya de la comunicació típica de les ONG, fent que la proposta sigui creativa i convidi a la reflexió. Encara que és apte per a tots els públics, amb "error104.com" volem fer una crida a la gent jove que encara no té càrregues financeres pesades, però també a les desenes de milers de persones que es troben a l’atur i a tots els grups i moviments socials que treballen per la justícia social perquè, entre tots, pressionant al Govern per a que promogui iniciatives que controlin de manera efectiva a les grans empreses i bancs i així impulsar una economia que serveixi als veritables interessos de les persones.
Què se li demana al president del Govern a través d’www.error104.com?
Tenint en compte que Rodríguez Zapatero serà president de la Unió Europea el gener de 2010, creiem que té a les seves mans una magnífica oportunitat per a crear una economia més sòlida, segura i sostenible. Per això li demanem, en primer lloc una garantia per a la total transparència de les institucions, de la seva gestió i productes financers. També és necessari eradicar els paradisos fiscals i posar en marxa mecanismes globals de control dels bancs i institucions financeres. Un altre tema essencial és assegurar la participació dels països empobrits en el debat, posant a les Nacions Unides en el si de la reforma. Per últim, s’ha d’invertir en l’economia solidària i apostar per la banca ètica, creant empreses i llocs de treball sostenibles.