Actualitat

CATEGORIES

Noticias
20 octubre 2018

Comunicar per transformar

La comunicació és un dels principals reptes que afronten avui en dia les entitats de l’economia social i solidària i del tercer sector. Sovint, uns pressupostos ajustats i la voràgine d’activitats del dia a dia fan que no es prioritzin com cal els processos comunicatius; tot i així, haurien de ser cabdals dins l’estratègia de les entitats. Com donem a la comunicació aquest rol protagonista? Cal generar una comunicació social que respongui als valors de les entitats?

fetscoopera

Per respondre a aquestes i d’altres preguntes parlem amb l’Anna Sànchez de Colectic i el Josep Comajoan de Dies d’agost, ambdues cooperatives que ofereixen serveis comunicatius diversos a entitats i cooperatives. Colectic va passar de ser una associació, ben implantada al barri del Raval de Barcelona, per esdevenir una cooperativa que  acompanya entitats a implementar estratègies comunicatives que els ajudin a aconseguir els seus objectius. Dies d’agost, va néixer el 2016 a Vic volent ser un mitjà de comunicació i n’ha resultat un híbrid on el mitjà és un aspecte més de la cooperativa, acompanyat d’altres serveis i productes culturals “ecològics i de proximitat”.

Coincideixen en què les entitats pateixen d’un dèficit comunicatiu; els costa visibilitzar-se, traslladar a la ciutadania què són i en què es volen diferenciar. D’altra banda sovint no inclouen la comunicació dins les prioritats immediates, però quan en contracten els serveis necessiten resultats a curt termini. Per a elles, la comunicació no ha de ser l’objectiu final, sinó la transformació de la societat i el canvi de paradigma.

Cal, per tant, un model comunicatiu no capitalista que surti alhora de l’endogàmia de públics i de la zona de confort. Això implica incloure dinàmiques d’intercooperació a la comunicació: no només autoreferenciar-se sinó comunicar en favor de l’altre. Si enfortim el sector, n’acabarem rebent també els beneficis, per tant és important l’acte de fer arribar el missatge i no tant qui el trasllada.

Dins d’aquest model, l’arrelament a l’entorn social i territorial on les cooperatives ofereixen els serveis és un valor important. De fet, els col·lectius sovint les contracten pel fet mateix d’estar constituïdes en forma cooperativa ja que s’hi referencien. Les entitats busquen com fer sostenible la comunicació, formar-se per a poder-la gestionar mitjançant recursos, idees o bones pràctiques. Ambdues cooperatives afirmen que la seva missió no és substituir cap rol dins els col·lectius sinó acompanyar-los en el desenvolupament d’un model comunicatiu d’acord amb els valors que treballen. Es necessiten, com diuen, espais per poder dibuixar plegades com volem que sigui aquesta comunicació en el marc de l’economia social i solidària.