Butlletí desembre: Bones Festes, per un 2024 més solidari i ple de finances ètiques
FETS
Bones Festes, per un 2024 més solidari i ple de finances ètiques
Arriben les festes de Nadal i, tot i que no volem promoure el consumisme que es viu en aquestes dates, us hem preparat un petit detall.
Aquests dies, entre escudelles, torrons i neules, també és el moment de mirar enrere i veure tot el que s’ha aconseguit durant l’any i el que està per venir. Per això hem preparat aquest petit vídeo amb un repàs de les activitats i les fites més destacades de les Finances Ètiques que hem dut a terme aquest 2023.
Obertes les inscripcions a l’Escola d’Activisme i Finances Ètiques
Ja hem obert les inscripcions per a participar en l’Escola d’Activisme i Finances Ètiques que organitzarem a partir del 17 de febrer del 2024.
L’escola és un espai de formació pràctica perquè els i les joves puguin reflexionar sobre el model econòmic actual, responsable de la crisi climàtica i les desigualtats socials a escala global. A través de la implicació en campanyes i accions d’activisme econòmic demostrem que una economia més justa, feminista i respectuosa amb el planeta és possible.
Si tens entre 18 i 35 anys (o coneixes algú) i vols aprendre i viure de prop iniciatives i campanyes a favor de la justícia econòmica global i les finances ètiques… apunta’t a l’Escola i passa a l’acció!
Crida a les administracions públiques a garantir els drets humans i del medi ambient a través de la compra pública
Des de FETS vam participar en les VI Jornades de contractació pública socialment responsable que es van celebrar els passats 30 de novembre i 1 de desembre.
Sota el títol “La urgència d’una mirada global amb justícia social als processos de transició ecològica”, les jornades volien millorar la coherència i les bones pràctiques de les administracions públiques. Perquè si la manera com consumim les persones té un impacte a escala local i global, aquest és encara més gran quan es tracta del consum d’una administració pública i, per tant, és important integrar clàusules en els contractes per obligarl’empresa contractada que sigui transparent amb les proveïdores i que es garanteixi el compliment de criteris socials i ambientals en tota la cadena de subministraments.
Des de les institucions supranacionals i locals, fins a les organitzacions de base de tot el món, es considera fonamental enfrontar la descarbonificació de les economies. No obstant això, la transició ecosocial amb justícia global exigeix una mirada inclusiva i més exigent en la responsabilitat històrica i planetària del nord global.
L’ESS sota la lupa: el Balanç Social 2023 demostra que l’ESS és garantia per a un consum responsable
Durant el Nadal, el consum irresponsable s’apodera de les persones. L’ESS, però, ofereix a la ciutadania la possibilitat de resoldre les necessitats quotidianes i a partir d’una àmplia gamma de productes i serveis responsables i sostenibles.
Des de REAS Red de Redes de Economia Alternativa i Solidària ens recorden el poder de transformació de les persones consumidores per censurar empreses relacionades amb la indústria de l’armament, responsables del deteriorament ambiental i el canvi climàtic o amb polítiques laborals que sustenten processos d’explotació, especialment en dones o en països del Sud Global. Saber el que hi ha darrere de les pràctiques empresarials ens permet actuar en conseqüència i validar (o no) a una empresa amb el nostre consum. Per tal d’orientar-nos davant de tant green-pink-social washing, les empreses de l’Economia Social i Solidària porten gairebé una dècada desenvolupant una eina per mesurar l’impacte dels seus negocis.
El nostre consum també té incidència en tragèdies bèl·liques com l’actual genocidi del poble palestí per part del govern israelià. Per reflexionar sobre eines d’activisme econòmic antibèl·lic com el boicot i la importància de les Finances Ètiques, el Sergi Salavert, responsable de l’Observatori de les Finances Ètiques de FETS, va participar en el pòdcast de REAS “Me Cambio” per entendre l’abast d’aquests actes de consum conscient i la seva influència en el món que vivim o en el que volem viure. Us animem a escoltar-lo aquí.
A més, per novè any consecutiu, REAS Red de Redes ha presentat l’informe Auditoria/Balanç Social 2023. Per realitzar aquest informe s’ha fet un procés d’anàlisi de totes les entitats de l’Economia Social i Solidària de l’estat espanyol, amb dades de 641 entitats. Aquesta pràctica de transferència permet que la ciutadania pugui apostar per un consum responsable i sostenible seguir dormint amb la consciència tranquil·la.
T’has preguntat què dirien els teus diners si parlessin?
Fiare Banca Ètica ha llençat una nova campanya responent a aquest pregunta. Perquè els diners poden ser un instrument per transformar el món, demanen ser utilitzats èticament i amb responsabilitat i no volen especular amb l’habitatge.
Els teus diners també tenen principis i han de finançar allò en què creiem.
Premi Lluís Martí al Valor Socioambiental de la categoria de Girona 2023
Les assegurances ètiques, com a part de l’ecosistema de les finances ètiques, són especialment necessàries per bastir espais de solidaritat i resiliència davant de la crisi ecosocial, ja que situen les persones, les comunitats i els ecosistemes al centre.
En aquest marc, el passat 25 de novembre Arç Cooperativa va entregar el premi Lluís Martí al valor Socioambiental de la categoria de Girona a l’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa. L’entitat va ser reconeguda pel projecte Simbiosis. Es tracta d’una iniciativa que té com a objectiu sensibilitzar a la població sobre la conservació dels boscos madurs i alhora promoure els efectes terapèutics que la natura pot comportar als pacients hospitalaris.
Els premis van ser organitzats per la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) i ens recorden que el voluntariat social i l’associacionisme són aliats estratègics per la promoció d’unes finances ètiques i transformadores en tractar-se de moviments de base, horitzontals i solidaris.