Butlletí juliol: Escoltem veus joves amb ganes de canviar el món, investiguem qui paga la calor que patim i molt més!
L’Escola d’Activisme i Finances Ètiques dona eines a joves amb ganes de canviar el món
Més enllà de tòpics més o menys interessats, la joventut és una realitat heterogènia i no es pot dir que les seves ganes de canviar el món estiguin per sota de les d’altres generacions. Així ho demostra el grup de joves participants en la primera Escola d’Activisme i Finances Ètiques, que s’han format amb entusiasme sobre les causes i els impactes de l’actual sistema econòmic i han pogut conèixer les alternatives que entenen les finances i l’economia com una eina al servei de les persones i respectuosa amb el planeta i els seus límits.
Durant les sessions formatives, les estades activistes i en els moments més informals, aquest grup de joves s’ha carregat d’una energia transformadora que segur que encomanaran als seus espais de treball i militància. Mentre comencem els preparatius de la segona edició, us animem a llegir un resum de l’experiència, la relatoria completa o mirar el vídeo amb les impressions dels seus protagonistes.
Una mirada al passat, present i futur de FETS i les Finances Ètiques
Aprofitant el 25è aniversari de l’entitat, vam tenir una llarga conversa publicada en la Revista de Triodos Bank, en la qual no només vam parlar dels inicis i la trajectòria de FETS, sinó que vam repassar el sector, els seus reptes i contradiccions i vam arribar-nos a imaginar com les finances ètiques construiran el món més just i solidari que necessitem.
Sentim més veus joves per apropar la Justícia Global a les noves generacions
Continuem interessades a conèixer els codis i les perspectives de les més joves i, per fer-ho, LaFede ha coordinat l’informe “Explorant el paper actiu dels joves en la transformació social amb enfocament de justícia global” en el que, a partir de grups de discussió a diferents comarques catalanes han analitzat la percepció dels joves del món que els envolta i el seu paper per transformar-ho, identificant quines barreres els allunyen de les nostres entitats, però també quines oportunitats podrien apropar-los.
El negoci de la crisi climàtica atreu milions de dòlars cap a la indústria fòssil.
Coneixem perfectament els efectes de prendre decisions financeres orientades únicament a maximitzar la rendibilitat econòmica, obviant els impactes socials i ambientals d’aquesta. Un clar exemple d’aquest comportament és la indústria fòssil, tot i el consens social i polític sobre la necessitat de la seva reducció i eliminació, continua creixent gràcies a les milionàries inversions captades amb promeses d’abundants guanys. La campanya “Investing on climate chaos” ha comptabilitzat unes inversions de 4,3 bilions de dòlars en aquest sector i ens presenta quines són les principals entitats que estan accelerant la crisi climàtica amb les seves inversions. Algunes us resultaran molt familiars.
Préstecs per a l’economia real que millora la vida de les persones
Després de publicar l’informe “Necessitats de finançament de l’economia social 2024” des de Fiare Banca Etica han presentat una línia de finançament de 100 milions d’euros destinats a petites i mitjanes empreses de l’economia social. Com és habitual en les Finances Ètiques, les condicions i criteris per atorgar els préstecs no tindran només en compte la solvència dels projectes, sinó també el seu funcionament i l’impacte positiu de la seva activitat, a través d’una sèrie d’indicadors.
Les finances ètiques, protagonistes del videopodcast El Lucernario
El programa impulsat per Noticias Positivas i Click Koala va dedicar la seva 4a edició a les Finances Ètiques i vam tenir el plaer de participar compartint l’espai amb Triodos i Fiare Banca Etica. Durant el programa vam poder repassar els orígens d’aquest model, la filosofia que el sosté i com aquesta es trasllada a la pràctica. T’animem a escoltar-lo!