Actualitat
CATEGORIES

Crida a les administracions públiques a garantir els drets humans i del medi ambient a través de la compra pública

Els passats 30 de novembre i 1 de desembre, es van celebrar a Barcelona les VI Jornades de contractació pública socialment responsable sota el títol “La urgència d’una mirada global amb justícia social als processos de transició ecològica”. Les jornades van ser organitzades per Grup de Compra Pública Socialment Responsable de Catalunya – GCPSR. El grup està compost per organitzacions de la societat civil com FETS que promouen la justícia global, universitats i diverses institucions de Catalunya, totes preocupades pel respecte als drets socials, humans i ambientals en la cadena de subministrament dels productes que compren les administracions públiques.
Entitats com l’Associació Catalana de Municipis (ACM), l’Ajuntament de Manresa o Electronics Watch van participar en una cita destinada a millorar la coherència i les bones pràctiques de les administracions públiques. Perquè si la manera com consumim les persones té un impacte, l’impacte que pot generar la compra d’una administració pública és encara més gran i és important integrar clàusules en els contractes per obligar a l’empresa contractada que sigui transparent amb les proveïdores i si estan complint amb els criteris socials i ambientals.
Transició ecològica sí, però amb criteris de justícia ambiental i social
Una de les ponents i membre de l’Observatori del Deute en la Globalització, Nicola Scherer, explica que tot i que és positiu que per primer cop es parli de transició, les noves polítiques europees no tenen en compte els impactes social i ambientals en països de fora de la UE.

Amb l’objectiu de prendre consciència dels impactes que tenen les polítiques i les decisions de compra que es fan des del nord global cap al sud global, en termes com l’impacte als ecosistemes, a comunitats humanes o la falta de drets laborals es van presentar casos concrets com les responsabilitats del sector financer espanyol en l’ocupació de Palestina, la transició ecològica en el camp de la mobilitat, l’acció sindical per garantir el treball decent en les cadenes globals de valor, la solidaritat internacional o la transició verda i les seves conseqüències als salars andins.
Necessitat d’una mirada més exigent
En els últims anys, s’estan evidenciant els canvis extrems que està patint el planeta a causa de l’emergència climàtica. Els efectes d’aquesta situació tenen serioses conseqüències sobre els territoris d’arreu del món que experimenten sequeres, pluges torrencials, incendis, pujada del nivell dels oceans, afectacions a la salut per les temperatures o la contaminació, desplaçaments massius de pobles afectats pels desastres naturals o per la incapacitat de permetre’s la sobirania alimentària, entre moltes altres. L’accés a fonts d’aigua potable és també cada vegada més escàs i afecta especialment les poblacions en situació de més vulnerabilitat del planeta.

Des de les institucions supranacionals i locals, fins a les organitzacions de base de tot el món, es considera fonamental enfrontar la descarbonificació de les economies. No obstant això, la transició ecosocial amb justícia global exigeix una mirada inclusiva i més exigent en la responsabilitat històrica i planetària del nord global.