Actualitat
CATEGORIES

Un treball sobre l’ESS i les Finances Ètiques guanya el II Premi de Recerca ICA

La proposta, titulada “L’Economia Social i Solidària i les finances ètiques: entre el valor social i el valor de mercat” de Raquel Alquézar Crusellas (doctora en Antropologia Social per la Universitat de Barcelona, llicenciada en Història per la Universitat de Saragossa, i professora associada de la Universitat de Girona) aborda el model de finançament particular de la cooperativa catalana de serveis financers Coop57.
L’Institut Català d’Antropologia (ICA) impulsa el Premi Recerca ICA amb la finalitat de divulgar les recerques i els debats que s’articulen des de l’antropologia social i cultural des de qualsevol dels vessants de l’antropologia i escrites en llengua catalana. La convocatòria està oberta a tots els investigadors i investigadores novells d’universitats catalanes. En aquesta segona edició, el jurat integrat per Josefina Roma Riu, Josep M. Comelles i Joan Lluís Alegret han resolt concedir, per unanimitat, el premi al treball que analitza, des d’una perspectiva etnogràfica, l’Economia Social i Solidària i les Finances Ètiques.
L’autora s’ha centrat en l’entitat Coop57 i estudia els valors cooperativistes en què s’insereix, remuntant-se a les arrels de la solidaritat obrera del segle XIX, així com els valors ètics i solidaris propis dels moviments socials contemporanis. El treball reflexiona al voltant del concepte de valor social a partir d’idees pròpies de l’antropologia dels diners i des d’un vessant etnogràfic que recull diverses pràctiques reals que, no exemptes de tensions amb els valors de mercat en què operen, treballen per una transformació social envers la democratització de l’economia.
El jurat ha destacat que el treball fa referència a noves formes d’activitat econòmica que poden considerar-se alternatives a l’economia clàssica des d’una perspectiva etnogràfica. També ressalta que l’avaluació d’aquestes experiències a partir de l’observació participant no solament contribueix al seu coneixement sinó que obre les portes a procediments d’avaluació poc representats en les empreses actuals.