Butlletí febrer: Assumpte: Noves històries rere les dades, seguim destapant el greenwashing financer a Palestina i denunciem la Banca Armada en les seves juntes
El maquillatge verd no amaga la complicitat del sector financer espanyol amb l’ocupació de Palestina
El mes de novembre vam presentar un informefruit de la investigació realitzada amb l’ODHE, Suds i Novact, que assenyalava la complicitat del sector financer espanyol en les violacions de Drets Humans en els territoris ocupats a Palestina. Amb el pretext de la responsabilitat ambiental i el compromís amb la transició energètica, entitats bancàries i asseguradores com Banco Santander, BBVA, CaixaBank o Catalana Occidente, estan invertint en projectes d’energies renovables que comporten la confiscació de terres, la destrucció d’infraestructures i l’expulsió de la població autòctona als emplaçaments afectats.
Per continuar denunciant aquesta situació i les seves greus conseqüències hem elaborat diferents materials, com un vídeo que resumeix els principals continguts de l’informe o un reportatge a Crític de Nora Miralles, una de les autores de l’informe.
Cosint, pedalant, plantant o actuant… rere les dades hi ha moltes maneres de canviar el món
La presentació del Baròmetre de les Finances Ètiques 2023 va anar acompanyada del llançament d’una nova eina, el web “Històries rere les dades“, un espai per visualitzar l’impacte dels diferents projectes i realitats que fan possibles les Finances Ètiques. Aquest vol ser un espai viu i uns mesos després ja ha crescut amb la incorporació de nous projectes o ampliant la informació d’altres.
Capbussa’t al web per trobar fotos, vídeos o entrevistes en profunditat a experiències inspiradores de tots els racons del mapa, dirigides a un públic divers, grans i petites, urbanes i rurals, joves i veteranes, amb un nexe comú: totes van trobar a les Finances Ètiques els recursos per fer realitat els seus somnis.
Des de la Plataforma per una Fiscalitat Justa ens hem sumat a la Iniciativa Ciutadana Europea que pretén recollir un milió de signatures per implementar un impost europeu a les grans fortunes.
En un escenari d’enormes reptes, amb l’emergència climàtica fent notar els seus efectes aquí i al Sud Global, és necessària una gran quantitat de recursos per fer front a la situació. Però alhora comprovem com la riquesa es concentra cada cop en menys mans, aquelles amb més responsabilitat alimentant el model actual.
Per això una xarxa d’organitzacions i personalitats de l’àmbit econòmic i acadèmic impulsen aquesta campanya per crear un instrument impositiu que reverteixi la situació i posi aquesta riquesa al servei dels interessos comuns.
Portem la denúncia de la Banca Armada a les seves juntes
La Junta General d’Accionistes és el moment en què les grans empreses, també financeres, rendeixen comptes dels resultats econòmics de la seva gestió. El que no acostumen a fer és rendir comptes de l’impacte social de les seves operacions. Per això existeix l‘activisme accionarial, que aprofita aquest moment de visibilitat per denunciar les males pràctiques de l’empresa.
La campanya Banca Armada fa temps que ho realitza i ara estan buscant persones amb accions del BBVA, el Banc Santander, el Banc Sabadell o CaixaBank, perquè els hi cedeixin la seva veu per demanar a les seves juntes la fi de la inversió en la indústria de l’armament.
La digitalització de l’economia multiplica l’impacte dels microcrèdits a l’Índia
Els viatges d’estudi permeten comprovar l’impacte dels projectes finançats per Oikocredit al Sud Global. A finals de 2023, la Ulrike Haug, responsable d’Educació per a la Transformació Global de l’entitat, va acompanyar un equip de voluntàries a l‘Índia per fer seguiment dels les seves contraparts al país, principalment organtizacions dedicades als microcrèdits.
En aquest article recull les seves impressions de com la digitalització de l’economia ha canviat totalment els mecanismes i hàbits de la població, presentant un repte però també una oportunitat per a la inclusió financera de sectors que tradicionalment han presentat més dificultats.
Finançament i més per enfortir l’Economia Social i Solidària.
“La Colmena” és l’eina de la Fundación Finanzas Éticas per enfortir l’Economia, Social i Solidària. Un fons que més enllà del suport financer també ofereix als projectes seleccionats un complet itinerari de formació i acompanyament per contribuir al seu èxit.
Fins al 31 de març tenen dues convocatòries obertes, una d’àmbit estatal i una altra per a la ciutat de Barcelona, gràcies al suport de l’Ajuntament.