Butlletí octubre: Presentació Baròmetre de les Finances Ètiques, estrena del portal Històries rere les dades, i molt més
FETS
Baròmetre de les Finances Ètiques: Més de 1.900 milions en préstecs i una morositat de només 1,22%
Ahir es va presentar al Col·legi d’Economistes de Catalunya el Baròmetre anual de les Finances Ètiques, l’informe que recull les principals dades del sector. Aquesta edició analitza les xifres de l’any passat de 20 entitats bancàries i parabancàries i 10 companyies asseguradores que compleixen criteris ètics respecte al seu funcionament.
El balanç del 2022 mostra com les finances ètiques es consoliden i ho fan mantenint la coherència amb els seus principis i valors. L’estalvi ètic ha superat els 2.590 milions d’euros; pel que fa als préstecs, s’han atorgat més de 1.920 milions d’euros a projectes transformadors; hi ha més de 186.000 persones usuàries de finances ètiques i la morositat està situada a l’1,22%. El sector assegurador ètic gestiona 3,8 milions de pòlisses amb un volum de primes superior als 1.220 milions d’euros.
Aquí pots conèixer més dades de l’informe més complet de les finances ètiques a l’estat espanyol.
“Històries rere les dades”. Descobreix com les finances ètiques transformen vides i comunitats
L’any 2022 els préstecs concedits per les entitats de finances ètiques a projectes transformadors van arribar a la xifra rècord de 1.920 milions d’euros. Darrere totes aquestes xifres i percentatges, però, s’amaguen milers d’històries a les quals les finances ètiques destinen el seu crèdit.
Aquests préstecs es transformen en projectes que ajuden a millorar la vida de les persones de manera respectuosa amb el planeta. Per poder conèixer les històries que hi ha al darrere hem creat una nova pàgina web on podreu trobar projectes de l’economia real: des de la guardonada pel·lícula Alcarràs fins a la història familiar d’una residència de gent gran a Castella- la Manxa o una cooperativa tèxtil amb un model sostenible a Sevilla.
Aquí pots visitar la web i descobrir aquestes i moltes altres històries transformadores.
Per una educació econòmica més crítica i plural: propostes de temes pel TFG
Actualment, dos dels principals problemes als quals s’enfronta l’economia mundial són el deteriorament del medi ambient i la desigualtat social. Davant aquest panorama, però, els estudiants segueixen tenint només una única visió hegemònica sobre el funcionament de l’activitat econòmica.
L’ensenyament d’una economia crítica permetria posar de manifest que tots aquests problemes es deriven d’un sistema que imposa la tirania de la rendibilitat per sobre de la vida mateixa. Per tot això, des de FETS estem convençuts que cal treballar des de diferents fronts per impulsar un ensenyament crític de l’economia, que permeti comprendre el funcionament de la realitat socioeconòmica actual amb l’objectiu de transformar-la.
Per seguir promovent una educació econòmica més crítica i plural hem creat un catàleg de propostes de temes de Treballs Finals de Grau, amb recursos disponibles i presentacions de les temàtiques, per tal que els estudiants universitaris que estiguin interessats a aprofundir sobre les finances ètiques tinguin les eines necessàries.
Aquests treballs, a més, es poden presentar al Premi Arcadi Oliveres convocat per La Fundació Finanzas Éticas juntament amb FETS i la RedEFES, que reconeix la difusió de les finances ètiques en l’àmbit educatiu. La convocatòria del premi al millor treball universitari en finances ètiques encara és oberta.
Primera edició del Fòrum de l’Economia Solidària de Catalunya
Per primera vegada, aquest any la FESC23 es va transformar per convertir-se en un Fòrum de debats, intercooperació, relacions i formacions. Tot i el canvi de format, però, la cita anual de l’Economia Social i Solidària catalana va tornar a omplir el recinte de la Fabra i Coats a Barcelona, aquest cop com un espai adreçat a persones i entitats de l’ESS per a la coneixença, l’intercanvi i el treball per tal d’enfortir el moviment i afrontar col·lectivament reptes i reflexions.
Des de FETS vam poder participar en la tercera edició de la Jornada de Polítiques Públiques, amb l’objectiu de posar en comú a entitats de l’ESS i administracions públiques per fomentar la col·laboració mútua.
Les finances ètiques estan sempre al servei de projectes transformadors que ajudin a construir una societat més justa i sostenible. Fiare Banca Etica és una de les principals entitats que concedeix crèdit a projectes de l’economia social i solidària, que posen en valor les persones i les seves necessitats, respectant també el medi ambient.
Per tal de poder seguir augmentant el seu capital social, Fiare Banca Etica ha obert el període de venda d’accions de la cooperativa que finalitzarà el 24 de març de 2024. Els socis i sòcies de l’entitat formen part de la base social i tenen dret a participar en les diferents estructures de govern.
En un món que s’enfronta a una crisi global, on les persones amb rendes baixes s’han vist afectades per una confluència de factors, com la inflació, el canvi climàtic i la incertesa que provoquen les tensions geopolítiques actuals, el treball de les entitats de finances ètiques en la promoció del desenvolupament sostenible és més rellevant que mai.
Recentment, Oikocredit ha publicat el seu Informe d’Impacte 2023 amb les dades més rellevants de l’any 2022. Amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones de baixos ingressos i desenvolupar resiliència entre les comunitats a Àfrica, Àsia, Amèrica Llatina i el Carib, Oikocredit dona prioritat a l’impacte social i a la protecció del medi ambient, alhora que genera retorns financers justos.
Una de les xifres més destacades de l’informe són els 42,2 milions de persones a les quals han arribat els 519 socis d’inclusió financera d’Oikocredit, que segueixen promovent el desenvolupament sostenible i donant suport a resultats positius en àrees claus com la inclusió financera, l’agricultura o les energies renovables.