Butlletí febrer: Més correduries es passen a les assegurances ètiques, denunciem la complicitat entre la banca armada i la universitat i més!
El Segell de les Assegurances Ètiques continua creixent
La sabadellenca Casablancas, especialitzada en instruments musicals i cultura, l’aragonesa LaCorresponsable, molt vinculada al teixit social del seu territori, i Assegurances Catalanes, del grup Mutuacat, són les 3 darreres entitats a incorporar-se al segell EthSI. Amb l’entrada d’aquestes 3 corredories, ja són 13 les entitats registrades al Segell.
Totes aquestes entitats han estat analitzades pel Comitè Avaluador del EthSI, que ha comprovat el grau de compliment dels criteris que valoren el compromís social i ambiental del seu funcionament i inversions i els ha atorgat la certificació. Una notícia que confirma el gran interès del sector per aproximar-se als valors de l’economia solidària, com ja vam comprovar fa uns mesos al II Fòrum Internacional de les Assegurances Ètiques.
Aquesta és la pregunta que vol respondre el monogràfic que ha publicat Xarxanet aprofitant l’aprovació del Projecte de llei de l’Economia Social i Solidària. El reportatge inclou entrevistes a persones directament vinculades i expertes, com el Jordi Rojas,, membre de la Junta de FETS, o articles sobre pràctiques interessants com la campanya Tresoreria Transformadora per apropar les Finances Ètiques a l’associacionisme juvenil. Des de FETS participem amb un article d’opinió on defensem com, tot i la confusió generada pel greenwashing dels grans bancs, és possible separar el gra de la palla i identificar autèntiques pràctiques transformadores al món financer.
Denunciem la complicitat de les universitats públiques amb la Banca Armada
Des de col·lectius estudiantils i de solidaritat amb Palestina, juntament ambla campanya Banca Armada, vam presentar el passat 20 de febrer un manifest per assenyalar el paper del Banc Santander finançant empreses d’armament subministradores de l’exèrcit israelià, obtenint milionaris beneficis d’aquestes operacions. El manifest demana el trencament d’acords i lligams amb aquesta entitat bancària per part de les universitats públiques, institucions amb un gran prestigi social que el banc aprofita per netejar la seva imatge.
Encara assaborim les V Jornades Estatals de la RedEFES
Tot i que ja ha passat més d’un mes, encara mantenim el bon regust que ens van deixar els intensos dies viscuts a l’Ateneu la Maliciosa de Madrid. Per reviure aquells moments, ja tens disponible els vídeos de les diferents ponències, a més d’un resum amb testimonis les persones participants, majoritàriament professorat d’economia, de tots els racons de l’estat. A més, aprofitant l’onada de les jornades, també hem obert nous canals de comunicació de la RedEFES, un perfil d’instagram per connectar amb noves docents i educadores i un grup de Telegram, més intern, per compartir idees i resoldre dubtes.
La seu de CoopHalal al carrer Vilamarí de Barcelona, va ser l’escenari escollit per celebrar el 10è aniversari de l’entitat, que va coincidir amb la seva assemblea general. Entre sòcies i convidades, es van repassar aquests 10 anys de funcionament, marcats pel ràpid creixement i l’assoliment dels objectius marcats, però també per l’aparició de nous reptes que demostren que aquesta proposta respon a una demanda creixent de gestionar els diners propis d’acord amb els principis de les finances islàmiques.
En un clar exemple del funcionament orgànic i arrelat de les finances ètiques, el desplegament de la cooperativa de crèdit al territori balear és un procés en marxa des de fa anys. S’està fent a partir de complicitats amb entitats referents del territori i de la seva economia social i solidària, que conjuntament amb un grup de persones amb la mateixa inquietud han volgut posar en marxa la secció territorial de Coop57 Mallorca per apropar encara més la realitat de les finances ètiques a l’illa. Per acabar de consolidar aquesta realitat aquest mes han engegat una campanya de sòcies.