Actualitat
CATEGORIES

LA CAIXA I EL BANC SABADELL FINANCEN EL GRAN FABRICANT DE BOMBES ESPANYOL

Els dos principals bancs catalans, La Caixa i el Banc Sabadell, concedeixen crèdits milionaris a la indústria militar. Les entitats que presideixen Jordi Gual i Josep Oliu han finançat des de l’any 2013 amb 200 milions d’euros un total de 14 empreses del sector de la defensa, tant espanyoles com internacionals. La Caixa hi ha destinat 105 milions i el Sabadell 95, segons les dades que facilita l’informe ‘Banca armada’, que elabora periòdicament el Centre Delàs d’Estudis per la Pau.
La principal empresa militar receptora de crèdits de la banca catalana és Maxam, una gran transnacional espanyola amb una facturació de més de 1.000 milions d’euros especialitzada en l’elaboració de bombes i d’explosius. Amb tot, l’aposta pel sector de la defensa de La Caixa i del Banc Sabadell és molt lluny de la que fan el BBVA i el Banc Santander, que en el mateix període hi han destinat un total de més de 5.000 milions, segons denuncia l’informe. La rendibilitat econòmica és el criteri principal per apostar per un sector allunyat radicalment de les finances ètiques, que només aposten per aquells projectes que tenen un impacte positiu a la societat.
Segons l’informe del Centre Delàs, entre el 2013 i el 2018 la “banca armada” espanyola va aportar 8.622 milions d’euros a un total de 31 empreses militars o que dediquen una part de la seva activitat a aquest sector. En total, van aportar-hi recursos 39 entitats, si bé al voltant del 60% es concentra únicament en dos bancs: el BBVA i el Santander. Sempre segons les dades de l’estudi, sumen 5.198 milions (2.673 el BBVA i 2.525 el Santander), per davant de l’empresa pública SEPI (2.147 milions) i una empresa com Acciona (481 milions).

Avions de combat, explosius, municions, armes lleugeres, submarins militars, míssils, sistemes de tir i guerra electrònica, tancs i blindats, helicòpters, drons i vaixells de guerra… Segons la darrera edició de l’informe impulsat pel Centre Delàs, les grans entitats bancàries de l’Estat espanyol “poden estar finançant” tots aquests productes militars. El document conclou que la “banca armada espanyola, i en conseqüència els seus clients, contribueixen de manera determinant a l’armamentisme i la militarització mundials, fent que l’opció de l’ús de la força de les armes i la seva més terrible expressió, la guerra, siguin més probables”.
Maxam, la gran multinacional espanyola d’explosius
La Caixa i el Sabadell han finançat des del 2013 empreses del sector militar amb quantitats similars: 105 i 95 milions d’euros respectivament. Ara bé, el tipus d’inversió difereix força. CaixaBank, per exemple, només ha donat crèdits a Maxam (l’estudi ‘Banca armada’ els xifra en 92,2 milions entre el 2014 i el 2016), si bé també ha aportat recursos a través d’altres vies a companyies internacionals com ThyssenKrupp, Leonardo o Rheinmetall. En canvi, el banc fundat a la ciutat vallesana també ha donat préstecs a Maxam (uns 30 milions entre el 2014 i el 2016); però, a més a més, va donar crèdits per més de 30 milions a la nord-americana Orbital ATK i per més de 23 a Aecom. També ha aportat recursos a Indra i a United Technologies Corp.

L’espanyola Maxam és una gran transnacional en el sector dels explosius, tant en l’àmbit civil com militar. L’empresa, hereva de la històrica Unión Española de Explosivos, va fabricar mines antipersones i bombes de dispersió fins que la llei les va prohibir. Produeix tota mena de municions, a més de bombes diverses. Entre els seus clients, a banda de l’Exèrcit espanyol, hi ha les forces armades de Turquia i d’Israel i, segons han denunciat ONG, també l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs. Rep finançament dels principals bancs de l’Estat, ja que, a més de CaixaBank i del Sabadell, també li obren l’aixeta el BBVA, el Santander o Bankia, a més del públic Institut de Crèdit Oficial (ICO). El 55% de l’empresa està en mans d’un grup dels seus directius, mentre que des de l’any passat el 45% restant el posseeix el fons d’inversió Rhône, que el va adquirir a Advent, un altre fons, senyal que les expectatives de negoci són elevades.
La Caixa: “Estem compromesos amb els drets humans”
CRÍTIC s’ha posat en contacte amb La Caixa i el Banc Sabadell per obtenir la seva versió sobre l’informe ‘Banca armada’. En resposta a un qüestionari, el departament de premsa de CaixaBank assegura que l’entitat “no participa en el capital d’empreses fabricants de material de defensa” i “tampoc manté cap mena de relació comercial amb empreses relacionades amb armament controvertit, com mines antipersones, bombes de fragmentació, armes biològiques i armes químiques” o amb “empreses que venen armament a països o grups subjectes a embargaments d’armes o amb conflictes armats”.
CaixaBank es proclama “fortament compromès amb el respecte als drets humans” i hi afegeix que “no finança operacions vinculades a defensa si es tracta de comerç de material de defensa amb intermediaris”, és a dir, que, “només treballem amb usuaris finals del sector públic o empreses de seguretat privada”. Segons l’entitat, tampoc quan “es tracta d’operacions relacionades amb el comerç armamentístic en països amb alt risc de vulneració dels drets humans”. CaixaBank hi afegeix que té una “política interna d’actuació en matèria de defensa” que, sense detallar en què consisteix, “determina els serveis financers que podem oferir al sector” i se’n “verifica el compliment en totes les noves operacions”. Si s’incompleix, “l’operació es denega”.
Crèdits catalans al sector militar nord-americà
En el rànquing català de la “banca armada’, la segona empresa amb més crèdit és la nord-americana Orbital ATK, actualment anomenada Northrop Grumman, gràcies a quatre préstecs rebuts del Banc Sabadell durant el 2013 que ascendien a gairebé 32,5 milions. La companyia dissenya, construeix i proveeix serveis vinculats amb el sector de la defensa aeroespacial. A més a més, la seva tecnologia contribueix a la creació de míssils, sistemes de defensa electrònics per a avions de combat i també a l’elaboració d’armament de precisió com ara torres de defensa làser. Entre els seus clients hi ha el Departament de Defensa dels Estats Units, però també l’Aràbia Saudita.

El Sabadell també va finançar Aecom amb gairebé 24 milions a través de dos crèdits durant el 2016. Amb una facturació global que supera els 20.000 milions de dòlars anuals, Aecom es dedica, entre altres qüestions, al manteniment de vehicles militars i també participa en la construcció de diferents models de submarins de guerra. Ha col·laborat amb més de 20 agències del Govern dels EUA i ha fet tasques de suport en zones de conflicte armat, com ara a l’Afganistan.
https://www.elcritic.cat/investigacio/la-caixa-i-el-banc-sabadell-financen-el-gran-fabricant-de-bombes-espanyol-33603