Actualitat
CATEGORIES

1 de cada 4 euros prestats per les entitats de finances ètiques el 2023 va ser per a projectes d’habitatge.

Segons el nou Baròmetre de les Finances Ètiques, el sector de l’habitatge va rebre més de 453 milions d’euros en préstecs per finançar 2.461 projectes.
L’Habitatge Cooperatiu Cirerers, al barri barceloní de Roquetes, ha estat el lloc escollit per presentar el Baròmetre de les Finances Ètiques 2024 . Ho és informe anual, elaborat per l’Observatori de les Finances Ètiques, recull la situació i evolució del sector a l’Estat Espanyol des de 2007 Per això, analitza les dades d’una trentena d’entitats financeres i asseguradores que compleixen els criteris ètics respecte del funcionament intern, l’exclusió d’inversions contràries als drets humans i ambientals i el compromís amb l’impacte social i ambiental dels projectes finançats.
Habitatge i finances ètiques
Aquest any s’ha posat el focus a l’habitatge, tot reivindicant el compromís de les Finances Ètiques amb aquest sector estratègic. Segons les dades recollides pel Baròmetre, 1 de cada 4 euros prestats per les entitats de finances ètiques el 2023 va ser per a projectes d’habitatge Els projectes d‟aquest àmbit finançats responen a una àmplia varietat de fórmules, des de cooperatives de promoció o de cessió d‟ús, iniciatives municipals, entitats d‟habitatge social, arquitectura sostenible o construccions amb alta qualificació energètica, sempre incorporant aquests criteris ètico-socials i ambientals necessaris per rebre crèdit d’aquest tipus d’entitats.
L’acte de presentació ha estat protagonitzat per una taula rodona sobre habitatge i finances ètiques. A més de la participació de l’Observatori DESCA, contextualitzant la situació del dret a l’habitatge, s’ha comptat amb la participació de projectes finançats per les finances ètiques. És el cas d’Eva Ortigosa, del mateix projecte Cirerers, part de la Cooperativa d’Habitatge en Cessió d’Ús, Sostre Cívic, per a la qual “L’aposta des del primer dia de les finances ètiques pel nostre model, quan encara era molt desconegut, ha estat clau per consolidar-lo i replicar-lo” a més de destacar que “es tracta d’una proposta propietat col·lectiva que no encaixa a les entitats financeres convencionals, en canvi, les finances ètiques entenen perfectament el model i les seves necessitats”. També hi ha participat Álvaro Puertas, en nom de la veterana Cooperativa Obrera d’Habitatge del Prat, amb més de 1.000 pisos construïts. Per a aquest: “L’elecció d’aquestes entitats es va basar en criteris econòmics però també en un alineament amb els nostres valors. No es limiten a aportar el finançament, sinó que es converteixen en socis que acompanyen el projecte, oferint suport a cada etapa” Aquest missatge es repeteix en altres exemples de projectes d’habitatge Finançats que engrandeixen el portal “Històries rere les dades”, una web que visualitza exemples de projectes transformadors que les finances ètiques fan possibles.
Xifres estables en usuaris, estalvi i préstecs
La majoria d’indicadors mantenen una línia continuista amb les dades dels darrers anys. El volum d’estalvi arriba als 2.387 milions d’euros, duplicant els valors de fa una dècada, encara que mantenint-se estable en els darrers 5 anys. Un altre indicador que no mostra grans variacions és el nombre de persones que aposten per aquest tipus d’entitats, que es manté en 192.302, una xifra molt semblant a la dels darrers anys.
La dada més destacada continua sent la dels préstecs realitzats, amb un volum proper als 1.900 milions d’euros destinats a projectes compromesos amb la societat i respectuosos amb el planeta. El 24% són projectes d’habitatge, seguits per iniciatives del sector social, que reben un 22,0%. L’àmbit que aplega projectes mediambientals i per la transició energètica ocupa la tercera posició, amb un 19,8%. La cultura representa un 17,6%, mentre que l’educació (6,0%) i l’agricultura i l’alimentació (5,6%) també tenen un pes significatiu. Per a Ester Vidal, Directora de Serveis d’Economia Social i Solidària i Alimentació Sostenible de l’Ajuntament de Barcelona, que finança l’elaboració del Baròmetre a través de la convocatòria de subvencions “Enfortim l’ESS”, la valoració de l’informe és molt positiva, ja que “ consolida instruments i dades que permeten visualitzar la realitat de les finances ètiques”. Vidal, a més, insisteix a “seguir animant les entitats d’aquest àmbit perquè, en la mesura que sigui possible, generin dades desagregades per poder disposar d’aquesta informació a l’àmbit local”.
Assegurança Ètica
El Baròmetre també dedica una secció al sector assegurador ètic, aquell que segueix uns principis ètics tant en el funcionament com en les inversions, criteris que certifica el segell europeu EthSI. El nombre de pòlisses gestionades per aquestes entitats és de 4 milions, per un volum de 1.299 milions d’euros, cosa que representa l’1,7% del total del sector assegurador espanyol. Les inversions, realitzades sempre sota el criteri de respecte als drets humans i ambientals, van assolir la xifra de 2.033 milions d’euros.
DESCARREGA EL BARÒMETRE
VÍDEO DE L’ACTE DE PRESENTACIÓ
VÍDEO SOSTRES RERE LES DADES