Actualitat
CATEGORIES

Barcelona impulsa un Fons de Crèdit per finançar a l’economia social

L’Ajuntament ha signat dos convenis de col·laboració amb Coop57 i Fiare Banca Etica i aporta 100.000 euros municipals per cobrir el 5% del risc.
L’ajuntament de Barcelona ha signat dos convenis de col·laboració amb Coop57 i Fiare Banca Etica per crear un Fons de Crèdit Municipal per facilitar l’accés a finançament de les empreses, projectes i entitats de l’Economia Social i Solidaria (ESS).
A una roda de premsa aquest dijous, el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha explicat que aquest acord s’emmarca al Pla d’impuls de l’Economia Social i Solidaria 2016-2019 que té com a objectiu reforçar i promoure aquestes iniciatives.
Pisarello ha explicat que es compartirà el risc d’alguns dels projectes per facilitar que pugui avançar. En molts casos la falta de finançament, ha destacat, és una gran dificultat per desenvolupar els projectes de les entitats.
Dos milions en crèdits
El conveni es materialitzarà amb l’obertura, per part de cada entitat, d’una línea de finançament específic per valor d’un milió d’euros destinat a projectes de nova creació i noves activitats per part d’entitats de ESS.
A més, l’acord entre les dos entitats i l’Ajuntament inclou la creació d’aquests Fons Econòmics per cobrir de forma compartida les iniciatives de major risc financer. Cadascun dels fons de seguretat els financen a parts iguals la entitat bancària i el consistori, amb una aportació inicial de 100.000 euros. En total, l’Ajuntament aportarà a la iniciativa un total de 200.000 euros per cobrir el 5% del risc.
En aquest sentit, Coop57 va obrir durant el 2017 una línea de finançament específica per valor d’un milió d’euros destinats a nous projectes i noves línees d’activitat en projectes existents. El seu coordinador, Ramon Pascual, ha destacat que la filosofia de l’acord és “compartir el risc”.
Per la seva banda, la coordinadora de la delegació de Barcelona de Fiare Banca Etica, Joana Gómez, ha dit que la selecció de les projecte es basaran en criteris socioambientals i tècnics ja establerts en el funcionament de Coop57, que tenen en compte per exemple la capacitat de restitució del crèdit i l’impacta del projecte a la ciutat.
Primers fruits
Fins el 31 d’octubre de 2017 es van concedir 11 préstecs al marc d’aquestes iniciatives, per un import total de 687.500 euros. Les receptores han sigut nou cooperatives i dos associacions, que han generat 75 llocs de treball. Cap dels projectes ha registrat morositat per ara.
Entre el projectes finançats està l’associació cooperativitzada Art@Coop, la llibreria La Carbonera, el gimnàs social Sant Pau i el Col·legi Nou Patufet – els dos últims assumits per els treballadors després del tancament de la societat mercantil prèvia -, el bar llibreria feminista La Raposa del Poble Sec, la cooperativa d’arquitectes La Baula i la xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social (DDiPAS)
Notícia complerta a La vanguardia.