Butlletí juny: El paper de la banca als paradisos fiscals, la veu del professorat d’economia, apropem les finaces ètiques a les més joves i molt més
Un amagatall per ocultar la riquesa. Quin és el paper del sector financer en els Paradisos Fiscals?
Ja està publicat el Papers de l’Observatori número 12, fruit d’una recerca amb la Plataforma per una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària enfocada als Paradisos Fiscals i els seus vincles amb el sector financer. L’estudi recull les diferents definicions en disputa, analitza els seus impactes, relata qui guanya i qui perd amb la seva existència sense oblidar l’imprescindible paper del sector bancari. Per acabar també es fixa en les mesures per fer-hi front, tant les ja assajades o aplicades com algunes noves propostes.
A més, acompanyem la presentació del nou informe d’una conversa entre la Nina González de FETS, el Pere Rusiñol de la Revista Alternativas Económicas i el Xavi Casanovas de la Plataforma per una Fiscalitat Justa, que podeu gaudir en aquest vídeo.
Com portar les Finances Ètiques a les aules? Escoltem la veu del professorat
Un dels nostres reptes és que introduir a l’ensenyament d’economia una mirada crítica i plural d’aquesta, amb presència de les Finances Ètiques. Per fer-ho és necessari conèixer quina és la situació del professorat que està cada dia als centres educatius. Per fer-ho hem aprofitat la nostra aliança amb l’Associació de Ensenyants d’Empresa i Economia per dissenyar aquesta enquesta amb la qual analitzar aquesta realitat. Si responeu al perfil, encara sou a temps d’omplir-la!
Bon vent i banca nova! Campanya conjunta per apropar les Finances Ètiques a les més joves
Arribar a la gent més jove sempre és un desafiament, i encara més per parlar de finances ètiques. Per fer-ho, amb LaCoordi i Opcions presentem Bon Vent i Banca Nova!, una campanya gràfica i de xarxes que, a més de difondre els recursos de sensibilització existents, a les properes setmanes anirà presentant refrescants continguts amb que connectar amb aquesta franja d’edat.
Present i futur de l’educació econòmica crítica, al Diari de L’Educació.
Aquest mitjà especialitzat publica una completa entrevista a la Sofia, de FETS i la Red por una Educación en Finanzas Éticas y Solidarias (RedEFES) i a l’Elena Carbonell i el Carlos Garrido de l’Associació d’Ensenyants d’Economia i empresa. El text repassa l’origen de l’ensenyament d’aquestes matèries, l’evolució fins als nostres dies i sobretot les perspectives de futur, repassant fórmules de col·laboració entre les entitats de l’economia social i la docència, com la modalitat del premi Arcadi Oliveres adreçada a propostes pedagògiques per a secundària, batxillerat i cicles formatius.
La cooperativa de serveis financers CoopHalal, nova sòcia de FETS.
A la darrera assemblea de FETS es va incorporar com a sòcia la cooperativa de serveis financers CoopHalal. L’enitat és pionera en tot l’Estat a oferir serveis d’acord amb els principis de les Finances Islàmiques, i ho fa apostant per un model de governança democràtica i amb uns criteris alineats amb els de les Finances Ètiques. L’entitat ja va ser incorporada a l’Escàner de les Finances Ètiques on es pot comprovar la gran coincidència amb els seus principis.
La transició ecosocial, un compromís des de l’assegurança ètica
La corredoria d’assegurances Arç Cooperativa, acreditada amb el Segell EthSI, ens proposa aquesta interessant i profunda reflexió sobre l’escenari global que marca la nostra era i quin és el paper reservat a l’Economia Social i Solidària i en concret a les assegurances ètiques en el necessari procés de transició ecosocial.