Butlletí març: Finances ètiques a l’aula, com evitar les assegurances armades, acabem amb la impunitat corporativa i més!
Portar les Finances Ètiques a l’aula és més fàcil que mai!
L’any 2010, conjuntament amb la Fundación Finanzas Éticas, Oikocredit i Edualter, vam impulsar la primera guia didàctica per portar les finances ètiques a l’aula, anomenada “Que els teus diners pensin com tu“. Adreçada a professorat de Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius, la seva funció és facilitar recursos i propostes directament aplicables per introduir aquests conceptes i perspectiva en l’ensenyament econòmic.
Ara, amb la col·laboració de l’Associació d’Ensenyants d’Economia, hem actualitzat els continguts per adaptar-los al nou currículum educatiu. Hem aprofitat per renovar la imatge i el disseny del web, fent més fàcil i intuïtiva la seva navegació per cursos, assignatura, temàtica o durada.
Per cert, si estàs interessada en introduir una mirada crítica i plural en l’ensenyament d’economia, et recomanem fer una ullada a les XIII Jornades de l’AEEE en les que col·laborem.
El risc de finançar el negoci de la guerra amb la nostra assegurança
En el marc de la col·laboració que tenim amb diferents mitjans cooperatius, hem impulsat una sèrie de reportatges amb Crític per tal de posar llum al costat més fosc del sector assegurador, massa sovint desconegut. Després del dedicat als vincles entre el sector i la indústria fòssil, aquest nou reportatge assenyala el risc que els diners que dediquem a assegurar-nos puguin acabar finançant la fabricació d’armament.
Les inversions són un dels puntals del negoci assegurador i, si només es tenen en compte criteris de rendibilitat econòmica, és fàcil que els diners que pagues per la teva assegurança puguin acabar engreixant el negoci de la guerra, com es denuncia des de la campanya Banca Armada. Afortunadament, com assenyala el reportatge, existeixen mecanismes que garanteixen unes inversions coherents amb els teus valors, com el segell EthSI de les assegurances ètiques.
La fi de la impunitat de les violacions de drets humans per part de les empreses, més a prop
La creació d’un Centre Català d’Empresa i Drets Humans que vetlli pel compliment dels mateixos en l’activitat exterior de les empreses catalanes és una demanda històrica de la societat civil catalana vehiculada a través de LaFede.cat. Aquest centre vol ser un mecanisme que acabi amb la impunitat d’aquestes empreses al sud global i les obligui a retre comptes de les violacions de drets humans i ambientals que realitzen emparant-se en contextos socials o legislatius més favorables.
Després d’un llarg camí de sensibilització i incidència, la proposta de llei per a la seva creació, registrada el 2021, es portarà a votació aquest 2024. Us animem a adherir-vos al manifest de suport.
Fair Finance, la xarxa internacional que analitza els impactes del sistema financer
La primera setmana de març vam ser a La Haia com a convidades de l’Assemblea General de Fair Finance. Tot i no ser encara membres formals de la xarxa, vam voler conèixer millor aquesta realitat que encaixa plenament amb el nostre objectiu d’obrir el focus i d’analitzar la dimensió global del sistema financer, amb especial atenció als seus impactes al Sud Global.
Si el sector funciona a escala mundial i sovint aprofita aquesta posició per vulnerar drets humans i ambientals, els moviments que fan una anàlisi crítica dels seus impactes i promouen alternatives ètiques també s’han d’articular internacionalment.
Últimes setmanes per fer possible la pel·lícula sobre Ovidi Montllor impulsada per la fundació Coop57
La Fundació Coop57 ha engegat una campanya de microfinançament per completar el pressupost necessari pel rodatge de la pel·lícula dedicada a la memòria d’Ovidi Montllor. Dirigida per la Jana Montllor, l’equip de dones de la cooperativa audiovisual La Selva enfronta el repte d’acompanyar l’íntim viatge de la seva filla en la redescoberta d’aquesta figura cabdal del pensament i la cultura crítica catalanes.
Amb més de 300 aportacions, la campanya encara la seva recta final amb l’objectiu de sumar les donacions necessàries per fer possible el projecte.
CoopHalal estrena seu amb un homenatge a les dones cooperativistes
La segona edició del “Dia de la Dona Cooperativista” va ser l’ocasió escollida per CoopHalal per inaugurar la seva nova seu. La jornada va comptar amb la participació de diferents membres de la cooperativa de finances islàmiques, així com d’entitats i plataformes de les Finances Ètiques i l’Economia Social amb qui estan enxarxades. Les persones assistents van poder conèixer millor aquest projecte, i el seu moment de creixement.