Butlletí novembre: Reviu el Fórum Internacional de les Assegurances Ètiques, alumnes mesurant l’impacte ambiental de les finances ètiques, la resposta de l’economia solidària a la DANA i més!
Les assegurances que posen els valors a la brúixola es troben a Barcelona
Tot i el gran desconeixement que hi ha al seu voltant, el sector assegurador és un actor financer de primer ordre, amb volums d’inversions que poden orientar-se únicament a maximitzar beneficis o cap a projectes amb un impacte social i ambiental positiu.
Aquest va ser un dels temes tractats al II Fòrum Internacional de les Assegurances Ètiques, que va reunir el passat 7 de novembre al Hub Social de Barcelona a mig centenar de professionals del sector per reflexionar sobre les oportunitats per incorporar aquests valors a les pràctiques del sector assegurador. La trobada, que va ser organitzada per l’Observatori de les Finances Ètiques, impulsor del Segell EthSi que acredita aquelles entitats i productes que compleixen els criteris de les assegurances ètiques, va ser tot un èxit. Ja pots recuperar els diferents continguts al seu web.
Universitat, finances i sostenibilitat, aprenentatges que canvien el món
El passat mes d’octubre vam participar en les V Jornades Canviar l’Educació per canviar el Món, organitzades per LaFede. A més de gaudir de les diferents ponències, vam tenir l’oportunitat de presentar el nostre projecte d’Aprenentatge i Servei amb la Facultat de Biologia de la UB. Els ApS són projectes en què els aprenentatges es donen a través d’una experiència de col·laboració amb una entitat i vinculada a una comunitat.
En aquest ApS sobre finances ètiques les estudiants van fer l’exercici de dissenyar uns indicadors per quantificar l’impacte socioambiental de diferents projectes finançats per les Finances Ètiques. Pots escoltar els estudiants protagonistes valorant l’experiència en aquest vídeo.
Responen col·lectivament, fons comunitari per la DANA
En resposta a la crisi provocada per la DANA al País Valencià, l’Economia Social i Solidària es mobilitza. Compartint preocupacions i esperances amb la societat, diverses iniciatives cooperatives, associatives i comunitàries s’han organitzat per fer front a l’emergència. Aquests col·lectius han redirigit les seves activitats habituals cap a la recollida de materials essencials, com productes de neteja i aliments. Des de la XES, REAS i altres entitats comunitàries i de l’ESS, sense deixar de treballar per un model econòmic alternatiu al causant de catàstrofes com aquesta, s’ha creat un fons cooperatiu d’emergència, preparant una primera convocatòria que facilitarà suport econòmic per reforçar el cooperativisme i l’ESS en aquests esforços col·lectius.
La RedEFES, la xarxa que aplega entitats i docents per tal de promoure una educació econòmica crítica i introduir realitats com les finances ètiques, ja té data per a les seves jornades estatals, un dels esdeveniments més importants de la xarxa. Seran els pròxims 17 i 18 de gener a Madrid, i ja s’ha publicat tant el programa provisional com les inscripcions. També està oberta la crida per compartir amb la resta d’assistents alguna experiència didàctica que s’hagi realitzat. Si, en canvi, tens una idea per desenvolupar alguna proposta pedagògica, però necessites recursos per tirar-la endavant, et pots presentar als premis Arcadi Oliveres.
Ja fa 10 anys que Fiare Banca Etica garanteix que els diners de les persones que l’escullen només es fan servir per finançar projectes transformadors compromesos amb les persones i el planeta. Un motiu de celebració en el qual aprofiten per animar més persones a trencar amb la banca del passat i unir-se a unes finances coherents amb els seus valors. A més de diferents materials comunicatius, ho estan celebrant amb diferents esdeveniments a diverses ciutats, la següent serà Barcelona el 12 de desembre.
Finances Ètiques i cooperativisme per cosir territoris vius.
La història de Coop57 és la història d’una resposta col·lectiva a una fallida empresarial, una aposta per capgirar el model econòmic que també ressona en la cooperativa Som Punt. Gràcies al suport d’aquesta cooperativa de crèdit mantindrà l’activitat a John Fil, una fàbrica tèxtil a l’Espluga Calba, clau per frenar la despoblació d’aquest territori i arrelar a la seva comunitat.