Actualitat
CATEGORIES

Els ApS en Finances Ètiques a la V Jornada “Canviar l’educació per canviar el món”

FETS i la Fundació Finances Ètiques participen en les Jornades Canvia l’educació per canviar el món, un espai per l’intercanvi d’experiències educatives per una justícia global, i presentar el seu darrer projecte d’Aprenentatge i Servei en finances ètiques “Cooperatives sostenibles, Quantificant l’impacte socioambiental” dut a terme per 5 estudiants del Grau de Biologia de la UB.
Més de 200 persones van participar a la V trobada «Canviar l’educació per canviar el món», que va tenir lloc el 25 i 26 d’octubre a Mataró. Les jornades educatives van reunir 228 persones al Tecnocampus de Mataró, el 45,7% de les quals vinculades a les organitzacions de Justícia global, el 39,5% al món educatiu i el 14,7% a les institucions. Es van presentar 18 experiències corresponents als sis eixos d’Educació per a la Justícia global, entre les quals es troba la de FETS. Per primera vegada la trobada incloïa activitats de lleure per als més petits.
Unes jornades que visibilitzen el treball que s’impulsa des de les entitats de justícia global de Catalunya per a impulsar una educació per la JG, una educació que va més enllà dels espais formals i que promou l’aprofundiment sobre les causes estructurals de les desigualtats a escala local i global, per tal de promoure la implicació dels i les joves en les alteratives que transformen la realitat.
Les jornades Canvia l’educació per canviar el món enguany han començat amb el diàleg «El pacifisme és de boomers? Reptes educatius en un món violent» es va reflexionar sobre com educar per la pau i promoure el pacifisme, des de diferents posicions en el sistema educatiu, i en diferents contextos socials i polítics.
La taula rodona d’obertura va comptar, per una banda, amb el Toni Álvarez, mestre d’escola pública i membre de la campanya “Desmilitaritzem l’educació”; i Lucia Meneses, directora del projecte Laboratorio de Paz de la Universitat Nacional de Colòmbia. D’altra banda, Yusra Touri, jove educadora social catalana, activista antiracista i panafricanista catalana, i l’Udi Raz, investigador jueu a l’Escola Postgrau de Cultures i Societats Musulmanes de Berlín, i membre de la Jewish Voice for Peace.
El dissabte al matí es van presentar 18 experiències corresponents als sis eixos d’Educació per a la Justícia global: justícia ambiental, drets humans i governança, justícia econòmica i social, pau i no violència, perspectiva feminista i interculturalitat). Van participar persones i experiències educatives de Barcelona i de Mataró, però també de Lleida, Sant Boi, Sant Cugat, Barcelona, Rubí, Sant Celoni, Sabadell i l’Hospitalet de Llobregat.
En aquest context és que FETS presenta el projecte “Cooperatives Sostenibles, Quantificant l’impacte socioambiental” liderat per 5 estudiants del Grau de Biologia de l’UB, en l’assignatura de Desenvolupament Sostenible.
El projecte ha estat una iniciativa que va sorgir amb l’objectiu de promoure la sostenibilitat en el funcionament i les pràctiques de cooperatives finançades per la Fundació Finances Ètiques. Després de les formacions en finances ètiques, els i les joves van dur a terme la seva recerca, analitzant les dades disponibles i duent a terme entrevistes per a obtenir una visió completa de la situació actual de cinc cooperatives: Cervesers Artesans de Catalunya, Mensakas, Alternatives Econòmiques, Sostre Cívic i Som IT. Finalment, van fer una proposta de millora de les eines que utilitza la Fundació per a valorar l’impacte *socioambiental de les entitats.
Les conclusions del projecte van subratllar la dificultat de comptar amb una única eina d’anàlisi d’impacte per a les iniciatives, les diferències entre els projectes i la importància d’incorporar el context en els resultats de cada cas, per a poder ponderar el seu impacte relatiu.
La jornada va ser també l’oportunitat per presentar el vídeo amb una conversa en la que els mateixos estudiants reflexionen sobre el procés i els aprenentatges adquirits en el mateix.