Actualitat

CATEGORIES

Education
15 June 2023

Estem contribuint a una educació econòmica més crítica i transformadora?

Avaluació externa del projecte “Teixint la xarxa d’educació en finances ètiques a Catalunya (2020-2022)

Els darrers mesos hem dut a terme una avaluació externa amb la consultora UBORA del projecte “Teixint la xarxa d’educació en finances ètiques a Catalunya (2020-2022)”, finançat per l’Agència Catalana de Cooperació i la Direcció de Justícia Global de l¡Ajuntament de Barcelona, i que tenia l’objectiu de promoure una consciència crítica dels i les joves envers el sistema econòmic global i la seva implicació en les alternatives econòmiques justes, igualitàries, sostenibles i respectuoses amb els DDHH. Aquesta avaluació ens ha permès aturar-nos i reflexionar conjuntament amb els col·lectius i entitats amb les quals treballem, sobre l’abast de les contribucions de les accions del projecte.

Hem de donar les gràcies al conjunt de persones que han participat en les diferents fases de l’avaluació i la seva col·laboració en les entrevistes dutes a terme. Així, agraïm especialment al conjunt d’entitats impulsores de la RedEFES (Fundació Finances Ètiques, Oikocredit Catalunya, Finantzaz Haratago i Elkarcredit), els talleristes de La Nave Va i el Fernando Acosta, el professorat de centres educatius, els i les joves del grup Finetikas, la cooperativa Etcéteres, l’Escola d’Activisme Econòmic i Labcoop, REAS i l’equip tècnic i junta de FETS.

Ha estat un procés molt enriquidor per a FETS, per tal de copsar els punts forts i les febleses de l’eix d’educació que s’està impulsant en els darrers anys, i que es vol donar continuïtat en els pròxims anys.

A continuació presentem les principals conclusions del procés d’avaluació del projecte.

  1. Rol de lideratge i coordinació de FETS amb els diversos actors del projecte (entitats de l’ESS i les FFEE) en la implementació dels dos processos principals del projecte: – construcció de capacitats en entorns educatius formals a través d’accions formatives; – dinamització i impuls de la Xarxa RedEfes.
  2. Coherència global de la proposta en relació amb la problemàtica identificada i de l’objecte de la intervenció com a procés generador de capacitats al voltant de les FFEE en contextos educatius formals (principalment) i no formals.
  3. S’evidencien canvis significatius en les persones destinatàries arran de les accions formatives i de l’estudi participatiu sobre els joves i les finances ètiques.
  4. Progressiva consolidació de la presència de les FFEE en diversos àmbits educatius de joves (ESO; Batxillerat i Cicles / educació en el lleure), i en àmbits universitaris gràcies a l’impuls de FETS i d’entitats membres per tal de consolidar sinergies i oportunitats.
  5. Les jornades de la RedEfes han contribuït de forma directa a donar un nou impuls a l’educació econòmica crítica i plural. Han permès al professorat i educadors veure que formen part d’un moviment més ampli, on hi ha diversos centres educatius treballant en la mateixa línia, fet que genera un efecte de cohesió motivador. I a més, han actuat amb vocació de generar una comunitat de pràctiques incipient entre el professorat, educadors i entitats de FFEE.
  6.  Reforç clar i ampli de les aliances globals i el treball en xarxa amb organitzacions d’educació econòmica, inclusiva, sostenible i transformadora.

Tot i les bones conclusions de l’avaluació, així com la identificació d’escenaris emergents que suposen una oportunitat social, institucional i polític per l’educació econòmica crítica i plural i les finances ètiques i solidàries, tant en l’àmbit formal i informal, l’avaluació també ha identificat els punts febles del projecte. Entre d’altres, destaquen la importància d’actualitzar el Pla estratègic de l’entitat en l’eix de formació i sensibilització dels i les joves, i vincular-ho als plans operatius de l’entitat, per tal d’ajustar els projectes a l’estratègia de FETS. Alhora, es constata un creixent interès per part de la comunitat educativa per la promoció i l’articulació d’una educació econòmica crítica i les finances ètiques i solidàries en l’àmbit català, estatal (RedEfes), i més incipientment a nivell europeu. Aquest context requereix consolidar una estratègia col·lectiva amb els actors claus que impulsen la RedEFES (incloent xarxes de 2on nivell com REAS) per assegurar les capacitats, estructura i estratègia per donar-hi l’impuls necessari.