Actualitat

CATEGORIES

News
16 April 2025

Finances ètiques i feministes del Mediterrani fins a Abya Yala

Crònica de la participació en la Trobada d’Economia Feminista d’Abya Yala a Buenos Aires

Nina González Fdez-Argüelles i Sofia M. Fernández (FETS), Anna Fernández Montes i Lucía Cano González (XES). Fotografies; Natalia Roca

La primera Trobada d’Economia Feminista d’Abya Yala (EFAY) s’ha organitzat del 26 al 28 de març a Buenos Aires, l’Argentina, i diverses companyes del món de l’economia social i solidària de l’Estat espanyol hem tingut l’oportunitat de participar i enfortir els nostres vincles amb les companyes Amèrica Llatina i Mesoamèrica. L’esdeveniment internacional s’ha desenvolupat sota el lema Des de les Economies Feministes, polititzem el malestar i s’ha concebut com un diàleg fructífer amb altres disciplines i experiències organitzatives germanes, on poder  reflexionar, debatre i dissenyar estratègies de lluita entorn de sis grans temes:

1) La potència transformadora de les cures.

2) Sistema financer, deutes i diners.

3) Contra la ultradreta: interpretar i enfrontar el seu avanç.

4) Processos socials crítics per a construir una resistència comuna.

5) Temps i pors del sistema com a control cultural, social i polític.

6) Expressions artístiques-culturals des de l’Economia Feminista.

Des de FETS i la XES hem assistit a la Trobada EFAY 2025 amb l’objectiu de participar en el diàleg i construcció col·lectiva entorn de l’economia solidària feminista i les finances feministes. Aquesta inquietud fa uns anys que es cultiva i, el Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores que va tenir lloc a Barcelona el 2020 va esdevenir una gran oportunitat per a conèixer a companyes de les economies transformadores d’arreu el món, així com de l’enfortiment de la confluència de l’economia feminista Des de llavors, des de FETS i la XES hem anat desenvolupant diferents projectes per tal d’aprofundir en el potencial transformador de l’economia feminista. Fruit d’aquesta trajectòria és que s’ha impulsat el projecte “Per unes finances ètiques i solidàries globals i locals en clau feminista”, amb el finançament de l’Agència Catalana de Cooperació per al Desenvolupament, amb l’objectiu de conèixer i transformar els reptes que es troben l’ESS de base feminista per a accedir a unes finances ètiques i solidàries. La trobada EFAY ha estat una oportunitat per enfortir i consolidar els vincles i sinergies globals que s’han estat construint en els darrers anys entre l’economia feminista i l’ESS.

Durant els primers dies previs a la trobada, de la mà de les companyes de La Base, la Nosotredad i Semillas, hem pogut visitar i conèixer aquestes entitats, com treballen per oferir respostes financeres a aquesta altra economia, des d’una vocació feminista. Alhora, hem conegut la situació de l’economia cooperativa i popular a l’Argentina, així com els diferents reptes que afronten les fàbriques recuperades i el moviment agroalimentari. També hem vist com aquest teixit s’ha vist greument afectat per les polítiques del president ultraderechista i neoliberal Milei, com ara el tancament del Ministeri d’Igualtat o de la CONAMI, organisme clau per facilitar l’accés al crèdit de l’economia social i solidària al territori. Aquest context suposa un gran repte per al sosteniment econòmic de milions de persones a l’Argentina, especialment per a les dones, dissidències i els seus projectes emancipadors.

Una vegada iniciada la trobada EFAY, vam participar en l’ de treball sobre sistema financer, deute i diners. En aquest eix es va reflexionar des de les perspectives d’Abya Yala i la perspectiva internacionalista, per comprendre quin tipus de vides reprodueix el sistema financer i com la financerització de la vida impacta en els nostres territoris. Alhora, es van explorar diferents formes de resistència com la desobediència financera del deute dels estats, però també aquelles iniciatives locals que s’aparten de la lògica financera dominant, com ara mecanismes d’estalvi col·lectiu, organitzacions socials que operen fora del sistema financer i altres formes d’autogestió econòmica. En aquest espai es van introduir les finances feministes com una oportunitat per a la transformació de les condicions materials de vida de les dones, especialment  al camp, a l’economia popular i en organitzacions autogestionades. Ens vam qüestionar col·lectivament com fer perquè les finances feministes siguin una alternativa real per a les dones i identitats dissidents, tenint en compte les circumstàncies de cada territori, visibilitzant que són una eina de resposta i alternativa a les lògiques discriminatòries del sistema financer global i local.

Per continuar aprofundint en el concepte de Finances feministes i els reptes que sorgeixen, en el marc de l’EFAY hem coorganitzat amb La Base,La Nosotredad, Semillas  i REAS Red de Redes, una sessió específica amb l’objectiu de dialogar i intercanviar visions sobre què entenem per finances cooperatives, finances feministes i finances ètiques on van assistir dones del món cooperativista i camperol de l’Argentina.  De totes les converses, vam poder obrir  la porta a recuperar el sentit original del concepte de crèdit —vinculat a la confiança— i a reflexionar sobre com aquesta confiança financera hauria de consistir a donar suport a activitats econòmiques amb l’objectiu de promoure el seu desplegament. En contraposició a la perversió del sistema financer capitalista, unes finances feministes faciliten l’accés a recursos per a dones emprenedores, dones organitzades dins de l’economia feminista, l’economia popular i els projectes autogestionats, amb la voluntat de sostenir i dignificar les seves vides i els seus projectes. Atendre a la complexitat i realitat d’aquest tipus de projectes econòmics posa de manifest la centralitat que han de tenir les cures, no només com un plantejament teòric-polític, sinó com una manera de donar resposta a totes les necessitats i desitjos que les persones podem tenir.  Alhora, des de diverses perspectives, es va posar de manifest que l’educació i autonomia financera de les dones i identitats dissidents continua sent una assignatura pendent a molts territoris i que la creació de xarxes i aliances per a col·lectivitzar els aprenentatges és una eina de resistència i transformació. Tots els espais al voltant de l’EFAY han estat especialment enriquidores per avançar en la reflexió i passar a l’acció sobre què vol dir realment unes finances feministes que posen la vida de les persones i el planeta al centre.