Actualitat

CATEGORIES

News
14 July 2015

Impulsant les Finances Ètiques a la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona

porquets banca ètica

Ja fa un temps que la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona i l’entitat FETS estan col·laborant per difondre i implicar als estudiant universitaris en les propostes de les finances ètiques. Aquesta col·laboració s’està duent a terme en diferents àmbits acadèmics.

Els contactes inicials van arrelar amb la participació de FETS a les activitats que formen el Fòrum Social de la facultat, que ja disposa d’un recorregut de quatre edicions. Al llarg de les jornades del fòrum, entitats d’àmbit social, així com institucions de banca ètica, participen en tallers i presentacions als estudiants de la facultat. FETS ha participat activament en la darrera edició tot realitzant presentacions específiques sobre la banca ètica als estudiants i participant a la darrera jornada del fòrum social.

Però cal destacar que els llaços d’ambdues institucions s’ha anat estrenyent amb la col·laboració de FETS en les propostes de realització dels treballs de fi de grau (a partir d’ara TFG) dels estudiants de la facultat. Des del curs 2014-2015 FETS proporciona una llista de temes de recerca sobre finances ètiques que els estudiants interessats els utilitzen per la realització del seu TFG. El TFG és al darrer pas per obtenir el grau i amb ell l’estudiant ha de ser capaç de demostrar les competències generals i específiques que ha adquirit al llarg del seu ensenyament. Des del nostre punt de vista aquesta col·laboració és molt important ja que permet als estudiants treballar i fer recerca sobre uns continguts acadèmics que, a dia d’avui, no s’estan desenvolupant a la facultat, amb la qual cosa, encara que sigui tard, l’estudiant els pot conèixer i per tant ser conscient del potencial que tenen.

A dia d’avui s’han fet dos TFG en el marc d’aquesta col·laboració:

-La banca ètica espanyola realitzat pel Miquel Ventayol .

-Noves eines de finançament col·laboratiu: una aproximació al crowdfunding realitzat per la Tanit Giner.

A més a més s’estan desenvolupant dos TFG més, que finalitzaran a principis de setembre. Els estudiants Laia Cristobal i Tirso Nogueira son els encarregats de dur-los a terme.

Aquesta nova via col·laborativa té una importància especial doncs suposa oficialitzar una tipologia d’activitats emmarcades en l’àmbit de l’aprenentatge servei (a partir d’ara Aps). Aquesta proposta educativa aplega moltes fórmules acadèmiques i una de les més fàcils de promoure entre les entitats socials i la universitat és la corresponent a la realització de TFG a partir de propostes d’entitats com FETS. L’aprenentatge servei suposa per l’estudiant aprendre continguts acadèmics tot fent un servei a la comunitat, en quest cas, treballar per generar més coneixements i estudis en l’àmbit de les finances ètiques.

Aquesta iniciativa va ser reconeguda i alhora finançada en la darrera convocatòria de Suport a Projectes d’Aprenentatge Servei en l’àmbit de les finances ètiques que la Fundació Jaume Bofill ha impulsat amb el suport d’Oikocrèdit.

Les vies de col·laboració entre la Facultat d’Economia i Empresa i FETS tot just acaben de començar ja que, a més a més de les activitats actualment programades, hi ha previst organitzar seminaris específics sobre finances ètiques així com planificar sessions d’assessorament sobre finances ètiques i alternatives adreçades als emprenedors i emprenedores de l’espai de Coworking de la facultat inaugurat l’octubre de 2014.