Actualitat
CATEGORIES

Invertir a accelerar la crisi climàtica, un negoci rendible per a uns pocs

En ple 2024, amb el consens científic, social i polític de la urgència de prendre mesures contundents per frenar la crisi climàtica i adaptar-nos a les seves conseqüències, la indústria fòssil, principal responsable de la situació, continua rebent bilions de dòlars per obrir noves mines, oleoductes i mantenir el seu creixement.
Mentre el món assenyala i avança en direcció contrària, es continuen impulsant nous projectes de carbó, petroli i gas. Uns projectes que no serien possibles sense els diners injectats per Inversors atrets per la promesa de quantiosos beneficis.
L’ONG alemanya Urgewald ha publicat una nova actualització del projecte “Investing on climate chaos”, un projecte que busca identificar les institucions financeres privades que tenen més vincles l’expansió de les energies fòssils. La investigació d’Urgewald ha revelat que més de 7.500 inversors institucionals tenen accions i bons en empreses de carbó, petroli i gas, amb un valor total de 4,3 bilions de dòlars. Aquesta informació contradiu la imatge verda que molts d’aquests actors volen projectar, fent evident el que no són més que maniobres de Greenwashing.
A nivell mundial, Vanguard, BlackRock, State Street i Capital Group són les 4 empreses que gestionen més actius en companyies de combustibles fòssils (entre les quatre, sumen actius per 1,1 bilions de dòlars). Les empreses de l’Estat espanyol no se situen entre les que més inversions tenen però, això no vol dir que no trobem imports significatius. El sector bancari espanyol té inversions en l’expansió del sector fòssil per valor de 4.900 milions de dòlars sent els principals el Santander amb 1.642 M$ , ING (amb seu a Països Baixos) amb 1.034 M$,, Caixabank amb 841 M$ i el BBVA amb 674 M$. Entre les principals inversores espanyoles també trobem companyies asseguradores, com Mapfre amb 94 M$ o Mutua Madrileña amb 28 M$.
Informació sobre el projecte i la base de dades
Qui l’impulsa? Urgewald és una ONG alemanya de drets humans amb l’objectiu d’incidir en la necessitat d’establir criteris socials i ambientals a la indústria financera internacional.
Urgewald impulsa dues bases de dades: GCEL i GOGEL
GCEL i GOGEL són àmpliament reconeguts com les bases de dades públiques més completes sobre les empreses de carbó, petroli i gas. També proporcionen les bases per a la investigació sobre els financers i inversors darrere de la indústria dels combustibles fòssils.
La Global Oil & Gas Exit List (GOGEL) és la base de dades més completa disponible públicament sobre la indústria del petroli i del gas. La base de dades cobreix el 95% de la producció de petroli i gas.
La Global Coail Exit List (GCEL) és la base de dades que compren el 90% de la producció de carbó a nivell mundial. d’empreses de producció de carbó. Es publica per fomentar que les institucions financeres treguin el carbó de les seves carteres. El GCEL cobreix tota la cadena de valor del carbó tèrmic des de l’exploració i la mineria del carbó, fins a la producció d’energia de carbó i la gasificació del carbó. Avui dia, és la base de dades pública més completa sobre la indústria mundial del carbó.
A partir d’aquestes dues bases de dades, es construeix la pàgina Investing in climate chaos.