Actualitat
CATEGORIES

IV Jornades de la RedEFES: l’educació econòmica crítica més present a les aules que mai

El passat 10 i 11 de novembre es van celebrar a Bilbao, les IV Jornades Estatals de la Xarxa per l’Educació a les Finances Ètiques i Solidàries (REDEFES), en una edició organitzada per Finantzaz Haratago, una de les entitats impulsores de la RedEFES. És la primera vegada que aquestes jornades es fan fora de Catalunya, en el marc d’un procés itinerant per l’estat espanyol que pretén arribar a un major nombre de professors interessats a connectar amb l’aula i amb la realitat de l’entorn. La trobada ha mostrat que l’educació crítica en finances i en economia és cada vegada més present a molts centres educatius i cada cop són més les propostes i eines que el professorat té a la seva disposició per treballar aquests continguts.
Gairebé un centenar de persones, entre professorat i representants d’entitats que promouen les finances ètiques i el pensament crític en economia, s’han reunit per a analitzar el context de l’ensenyament d’Economia i Emprenedoria en el sistema educatiu i per compartir alternatives per a una educació econòmica, financera i emprenedora crítica. Un dels temes més destacats ha estat el nou marc establert per la LOMLOE. Els ponents han posat sobre la taula que, tot i amb les seves limitacions, ha permès obrir més espais perquè l’alumnat pugui avaluar els impactes del sistema econòmic actual i plantejar-se alternatives. Amaia Oleaga, professora de l’Ander Deuna Ikastola assenyalava com el nou marc “permet fer molt més presents els objectius que tenim al davant amb l’agenda 2030, el creixement de la desigualtat i el canvi climàtic”.

Recursos i temps, claus en el suport al professorat
Segons un estudi presentat durant les jornades, de l’entitat catalana Associació d’Ensenyants d’Economia i Empresa, més d’un 90% del professorat català entrevistat a la investigació es mostra interessat a rebre suport per impartir continguts d’economia crítica. Aquest interès s’ha notat en un increment en la producció de materials i recursos pedagògics. Actualment, RedEFES conté un repositori de més de 120 activitats dirigides a secundària, batxillerat, cicles formatius i universitats. Durant les jornades s’han presentat algunes d’aquestes iniciatives, com ara joc de «ESScape“, i rap més alt, un mòdul en línia coproduït per joves i entitats de l’economia social o fins i tot experiències que han permès a joves viatjar a països del sud a conèixer projectes cofinançats per les finances ètiques i les microfinances. El carrusel d’experiències ha estat una de les activitats que han tingut més acolliment a les jornades.
Tot i l’increment de recursos, el professorat necessita més suport per adaptar aquestes propostes pedagògiques a les seves pròpies realitats, i per això es requereix la participació dels mateixos centres i de les administracions públiques. Segons s’ha assenyalat, la formació és un element clau, però és necessari disposar de temps per poder programar adequadament la utilització d’aquests recursos. A més, és imprescindible que el marc normatiu sigui estable, que no canviï segons quin sigui el partit que accedeixi al govern, i descentralitzat, per poder adaptar-se a la realitat de cadascun dels territoris.

Temàtiques transversals
El que no ha canviat la llei és el tall neoliberal com a punt de partida. Algunes intervencions han al·ludit que els llibres de text de referència segueixen sense acceptar la pluralitat, i no qüestionen el plantejament predominant a l’economia. No obstant això, és possible la utilització de textos alternatius, com ha assenyalat Elena Carbonell, coordinadora de l’estudi esmentat, que ha esmentat que el 70% del professorat fa servir els manuals de referència, però introdueix lectures complementàries i l’altre 30% directament no els fa servir mai. A més, el professorat té a l’abast metodologies com les situacions d’aprenentatge, que poden ser molt útils per introduir enfocaments ecosocials.
Una de les reivindicacions de les jornades ha estat la necessitat de transversalitzar temàtiques com la justícia fiscal, la desigualtat o l’emprenedoria transformadora a les assignatures d’economia. Laura Ruiz, de Economistes Sense Fronteres, una de les entitats més actives en la formació i promoció de les economies transformadores, citava el tema de l’economia feminista. Segons aquesta professora i activista, cal visibilitzar a les noves generacions la violència estructural contra les dones, i donar més valor a l’economia reproductiva.
A les jornades s’ha presentat oficialment la nova modalitat del Premi Arcadi Oliveres a la millor proposta pedagògica, impulsat per Fundació Finances Ètiques, una de les entitats organitzadores de la trobada i que forma part de REDEFES . Aquesta categoria, que romandrà oberta a candidatures fins a finals de desembre de 2023, servirà per generar noves eines, impulsades en aquest cas pels mateixos centres educatius. També s’ha anunciat que les pròximes jornades anuals de la REDEFES se celebraran a Madrid l’any vinent.
(Article original a Valor Social)